Adfiz


Steun Adfiz voor onderzoek naar Neutraal Financieringsinstituut Financieel Dienstverleners (NFI)

04-03-2011 > Print

Adfiz gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van de oprichting van een neutraal financieringsinstituut. Adfiz pakt hiermee de suggestie op die drs. Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General recent deed.

Verbod op provisie
Het ministerie van Financiën heeft aangekondigd te streven naar een verbod op provisie voor een groot aantal financiële producten met ingang van 1 januari 2013. Na invoering van dit verbod zal de vergoeding van de kosten die de financieel adviseur ten behoeve van de consument maakt uitsluitend een zaak zijn tussen consument en de financieel dienstverlener.
Incasso vergoeding financieel dienstverlener eventueel via de aanbieder De minister van financiën heeft aangegeven onder voorwaarden aanbieders toe te willen staan dat zij naast de premie ook de tussen financieel dienstverlener en consument afgesproken vergoeding incasseren. Op de eerste plaats zal het voor de consument volstrekt helder moeten zijn welk bedrag hij betaalt voor de dienstverlening van de financieel dienstverlener en welk bedrag voor de aanbieder. Daarnaast mag de ondersteuning door de aanbieder geen invloed hebben op het advies dat de adviseur uitbrengt.

Liquiditeitsproblemen
De financiële producten waarvoor het verbod op provisie zal gaan gelden zijn in overwegende mate producten waarvoor uitgebreid advies is vereist. Bij een verbod op provisie moet de klant de adviseur direct betalen. Klanten hebben vaak onvoldoende liquiditeit om deze kosten ineens te betalen en zullen deze kosten gespreid willen betalen. De betrokken adviseur zal echter op het moment dat hij deze kosten maakt deze ook vergoed willen krijgen. Incidenteel kan een adviseur toestaan dat gemaakte kosten gespreid worden betaald. Indien het echter om veel klanten gaat die van deze gespreide betaling gebruik maken dan zal dit weer leiden tot liquiditeitsproblemen bij de financieel adviseur. Een en ander heeft als gevolg dat minder draagkrachtige consumenten geen advies meer kunnen nemen wanneer zij zich verzekeren en daardoor onnodige en ongewenste risico's lopen. Maatschappelijk gezien een zeer onwenselijke situatie!

Adfiz: Intermediaire distributie versterken en niet verzwakken

Hanneke Hartman, algemeen directeur Adfiz: "De nieuwe beloningsregels zijn bedoeld om de financieel dienstverlener scherp te positioneren als adviseur van de klant. De samenleving erkent het belang van onafhankelijk advies. En daar moeten we als financieel adviseurs blij mee zijn. Maar dan moet de omschakeling van provisie naar directe beloning natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. Indien klanten niet gespreid kunnen betalen dan is het voorspelbaar dat klanten zich gaan wenden tot directe aanbieders waar immers via de periodieke premie wel de kosten van de distributie gespreid betaald kan worden. En natuurlijk is het ook geen optie om de financieel adviseurs massaal in liquiditeitsproblemen te laten komen. De suggestie van het Verbond, dat financieel adviseurs hun vordering op de klant maar aan een factoringmaatschappij moeten verkopen om daarmee voldoende liquiditeit te verkrijgen, vinden wij ook niet wenselijk. Het inschakelen van factoringmaatschappijen geeft risico's op reputatieschade voor de sector afhankelijk van de wijze, waarop deze firma's de openstaande bedragen bij de consument innen. Bovendien leidt deze oplossing tot onnodige extra kosten die uiteindelijk weer door de consument moeten worden opgebracht. Wij vinden de door de heer Dolders gedane suggestie om te komen tot een branchebreed neutraal financieringsinstituut dan ook interessant genoeg om dit actief op te pakken en de haalbaarheid daarvan verder te onderzoeken. Wij moeten met elkaar juist de positie van de onafhankelijk adviseur zien te versterken en niet verzwakken", aldus Hanneke Hartman.

Arno Dolders: Overgang soepel laten verlopen

Legal & General distribueert haar financiële producten uitsluitend via financieel adviseurs. "Het is voor ons dan ook essentieel dat bij de overgang van provisie naar directe beloning onbedoeld de financieel adviseurs op achterstand wordt gezet", aldus drs. Arno Dolders. "De gedachte is dan dat dit instituut de incasso verzorgt van de tussen klant en consument afgesproken vergoeding. Daarbij kunnen er, voor zover de adviseur daaraan behoefte heeft, afspraken worden gemaakt over voorfinanciering door het neutrale instituut. Het is te verwachten dat klanten die de advieskosten gespreid gaan betalen uiteindelijk een ander bedrag betalen dan klanten die de advieskosten in een keer voldoen. Door als branche een dergelijk instituut op te zetten, kan gewerkt worden tegen de laagst mogelijke kosten. Daardoor kan ook de voorfinanciering op relatief goedkope wijze geschieden. Bovendien kunnen wij op deze manier met elkaar ook uniforme incassovoorwaarden en een incassobeleid afspreken. Als sector moeten wij ons blijven realiseren dat we ook kwetsbare consumenten als klant hebben. Een zeer zorgvuldig adviestraject met vervolgens een verkeerd incassotraject voor de advieskosten moet worden voorkomen. Ik ben erg blij dat Adfiz dit idee oppakt en gaat onderzoeken of een dergelijk neutraal financieringsinstituut tot de mogelijkheden behoort."

Hanneke Hartman, algemeen directeur Adfiz, krijgt de rapportage overhandigd van Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General, over de wenselijkheid en haalbaarheid van de oprichting van een Neutraal Financieringsinstituut Financiële Dienstverleners (NFI).