Technische Universiteit Eindhoven

Tamara Derksen wint Marina van Damme Beurs

Geplaatst: 04 maart, 2011

Bouwkundig ingenieur Tamara Derksen heeft gisteren de Marina van Damme Beurs gewonnen; ze kreeg een cheque van negenduizend euro en een sculptuur. Er hadden zich 22 vrouwen ingeschreven voor de prijs, die bedoeld is om jonge vrouwelijke ingenieurs aan te moedigen in hun loopbaan.

Marina van Damme (links) reikt de sculptuur uit aan Tamara Derksen (Bart van Overbeeke Fotografie)

De prijs is nu voor de tweede keer uitgereikt aan de TU/e. De 80-jarige initiatiefneemster van de beurs, Marina van Damme, wil met de prijs jonge vrouwelijke ingenieurs in de wetenschap of het bedrijfsleven stimuleren om zich verder te verdiepen of te verbreden in hun loopbaan. Naast de hoofdprijs voor ir. Tamara Derksen waren er aanmoedigingsprijzen van duizend euro voor dr. Alina van der Giessen (Biomedische Technologie) en dr.ir. Masi Mohammadi (Bouwkunde). De winnaars van de aanmoedigingsprijzen, beschikbaar gesteld door het Universiteitsfonds Eindhoven (UFe), zijn beiden vorig jaar aan de TU/e gepromoveerd.
Uit 22 voordrachten heeft de jury drie kandidaten geselecteerd, die zijn geïnterviewd tijdens de bijeenkomst en waaruit de winnaar is gekozen. De jury bestaat uit voorzitter ir. Elphi Nelissen, prof.dr. Elena Lomonova, prof.dr. Ruth Oldenziel en drs. Herman van Hoeven, directeur Alumnibureau en UFe.

Eigen adviesbureau
De winnaar van de Marina van Damme Beurs, Tamara Derksen, studeerde in 2006 af bij de faculteit Bouwkunde, richting fysische aspecten van de gebouwde omgeving.
Ir. Tamara Derksen (30) uit Eindhoven wil de beurs gebruiken voor het schrijven van een boek over maatschappelijke vastgoedvraagstukken die samenhangen met het thema Ontgroening en Vergrijzing. Dit boek gaat de expertise vormen waarop ze haar eigen bouwkundig adviesbureau kan promoten. Derksen is al bezig met het opstarten van dit bedrijf. Dit plan is helemaal in de geest van Marina van Damme. Het plan is erg concreet en betekent voor Tamara Derksen persoonlijk een omslag in haar kansen op de arbeidsmarkt. Het boek zal haar bekendheid geven, aldus de jury.

Aanmoedigingsprijzen
De aanmoedigingsprijzen gingen naar Alina van der Giessen en Masi Mohammadi.
Alina van der Giessen stelde voor om de beurs te gebruiken voor onderzoek om een nieuwe eenvoudige methode te ontwikkelen om de maagsonde te plaatsen. Dit onderzoek is voor haar een belangrijke katalysator om praktisch onderzoek in het ziekenhuis te kunnen opstarten.
Masi Mohammadi wilde de beurs gebruiken om een Academic Domotic Center te kunnen opzetten. Een expertisecentrum voor onderzoek en kennisoverdracht op het gebied van automatisering in de woonomgeving ten dienste van wetenschappers, kennisinstituten en het maatschappelijk veld.

Marina van Damme Beurs
Initiatiefneemster dr.ir. Marina van Damme (1930) studeerde in de jaren vijftig aan de TU Delft, als een van de weinige vrouwelijke studenten. Later promoveerde ze als eerste vrouw aan de Universiteit Twente. Van Damme: "Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd om te studeren. Door de beurs beschikbaar te stellen kan ik nu anderen stimuleren." Het geldbedrag dient door de winnares van de Marina van Damme Beurs binnen drie jaar te worden besteed aan versterking van de loopbaan. Aan de technische universiteiten in Twente en Delft worden ook Marina van Damme Beurzen verstrekt. Aan de TU/e kunnen jonge getalenteerde vrouwelijke ingenieurs sinds vorig jaar een gooi doen naar een beurs.