Ingezonden persbericht
Amsterdam, 3 februari 2011
Film & Food: vijf woensdagen in maart, met smakelijke films, boeiende lezingen en lekker eten; openingslezing door Anil Ramdas
"Een klant die bij een perfect bereide visrisotto spaghetti met gehaktballen wenst, brengt hem tot razernij." - over de perfectionistische kok uit Big Night
Ratatouille
In maart presenteren EYE Film Instituut Nederland en SPUI25 de derde aflevering van Film & Food, een wekelijks programma over de betekenis van eten in film. Ook dit jaar hebben initiatiefnemers Louise O. Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en filmprogrammeur Helen Westerik in samenwerking met EYE weer smakelijke, hartverwarmende en humoristische films geselecteerd. Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een exclusief voorprogramma uit de collectie, een lezing in SPUI25 of EYE en een tongstrelend filmmenu in café-restaurant Vertigo. Journalist Anil Ramdas verzorgt de openingslezing op 2 maart 2011 in EYE. Verder staan ondermeer de Japanse noedelklassieker Tampopo, de animatiefilm Ratatouille over een ratje met chef-kokaspiraties en Big Night, een ode aan de Italiaanse keuken op het menu.
Film & Food, iedere woensdag in maart vanaf 17.00 uur in EYE, Vondelpark 3 (Amsterdam) en in academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27 (Amsterdam).
Tongstrelende filmmenu's, voordelig arrangement
Bij een programma over eten in film kan de gastronomie natuurlijk niet ontbreken, daarom gaat aan elke vertoning een tongstrelend filmmenu vooraf in café-restaurant Vertigo, van 18.00 tot 19.00. Denk bijvoorbeeld aan grootmoeders ricottagevulde ravioli uit Big Night, klassieke Japanse noedelsoep met optimistisch knapperige gamba's en een verfrissende, conversatiestimulerende coq au vin vol Franse joie de vivre... Het arrangement (combiticket à ¤ 25, -) is goed voor een diner (met één consumptie) plus filmvoorstelling. Reserveren via 020 5891400.
Het bereiden en eten van noedelsoep is een hogere kunde voor ware ingewijden, bij een perfect gemaakte visrisotto mag je géén spaghetti met gehaktballen eten (zelfs niet in Amerika) en tijdens een feestelijk afscheidsetentje gaat naast het eten heel wat lief en leed over tafel: aan de hand van zeer verschillende films belicht Film & Food de bijzondere rol van van eten in de film.
Eten koken, dineren en tafelgesprekken bieden regisseurs volop dramaturgische mogelijkheden. De intieme setting van eetkamer en keuken blijkt uitstekend geschikt om onderhuidse spanningen en sluimerende conflicten te schilderen. Eten in de film, of het nu Amerikaanse topanimatie of Europese artfilm betreft, is nooit zonder betekenis, zoals opnieuw blijkt in deze derde Film & Food, waarin werk is bijeengebracht van vijf uiteenlopende regisseurs. Op het programma staan smakelijke, hartverwarmende en humoristische films als Big Night (Stanley Tucci; Campbell Scott, 1996), Tampopo (Juzo Itami, 1985), Laurent Bénégui's Au petit Marguery (1995), Ratatouille (Brad Bird; Jan Pinkava, 2007) en La graine et le mulet (2007) van Abdellatif Kechiche.
Passie voor eten en film: lezingen door kenners
Het initiatief voor de reeks werd drie jaar geleden genomen door NRC Handelsblad-columnist Louise O. Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en filmprogrammeur Helen Westerik. Zij zijn ook de auteurs van het vorig jaar verschenen Verraad, verleiding en verzoening - De rol van eten in speelfilms (Amsterdam University Press). De voorstellingen gaan vergezeld van lezingen door schrijvers, journalisten, wetenschappers, cultuurfilosofen en een food-designer met een passie voor eten en film. De lezingen worden op 2 en 30 maart gehouden in EYE en op 9, 16 en 23 maart in academisch-cultureel centrum SPUI25, altijd om 17.00. Journalist Anil Ramdas verzorgt de openingslezing op 2 maart 2011 bij Big Night, de namen van de overige lezinggevers worden later bekend gemaakt. De films beginnen om 19.15 in EYE, vergezeld van een voorprogramma met korte films uit de EYE-collectie waarin ondermeer een hongerige kat, een weggegooid runderlapje en ouderwetse croquetten de hoofdrol spelen
.
Lezing 17.00 - 17.45 (gratis toegang)
2 en 30 maart in SPUI25, reserveren via www.spui25.nl
9, 16 en 23 maart in EYE, reserveren via 020 5891400.