Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hengelo, 15 februari 2011
Boekpresentatie 'De kinderen aan boord Vaargids' tijdens Hiswa
Op 2 maart aanstaande zal het boek 'De kinderen aan boord vaargids' door Gemma Drohm worden gepresenteerd tijdens de Hiswa in het Zeiltheater. De kinderen aan boord vaargids is een boek met tips en praktijkverhalen over varen met kinderen en bevat een selectie van de leukste havens om te bezoeken met kinderen. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Ruud Stam van de stichting Sailing Kids. Deze Stichting zal een percentage van de opbrengst van het boek ontvangen.
De kinderen aan boord vaargids
In het eerste deel van de kinderen aan boord vaargids staan tips en ideeën over het varen met kinderen. Deze informatie is aangevuld met ervaringen uit de praktijk, beschreven door de experts, namelijk de ouders zelf. Het tweede deel van de vaargids bestaat uit een selectie van de leukste jachthavens voor kinderen in Nederland. Bij de beschrijving van de havens staan plattegrondjes die laten zien waar attracties te vinden zijn en waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt is. Per haven vind je terug wat er in de buurt leuk is om te doen met kinderen, inclusief praktische informatie zoals de openingstijden, de afstand vanaf de haven en de toegangsprijzen. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto's.
Als moeder van drie kinderen met als grote hobby zeilen en oprichtster van www.kinderenaanboord.nl ontstond bij Gemma Drohm het idee om haar persoonlijke ervaringen en de informatie op de website te bundelen en uit te geven.
Boekpresentatie tijdens de Hiswa
Een percentage van de opbrengst van het boek zal worden gedoneerd aan Sailing Kids. Sailing Kids organiseert zeilvakanties voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun gezin. Het eerste exemplaar zal tijdens de boekpresentatie op de Hiswa worden overhandigd aan de oprichter en het boegbeeld van Sailing Kids, Ruud Stam. Aansluitend zal Gemma Drohm een signeersessie houden in het Zeiltheater en in de stand van Nautickids, een watersportwinkel voor kinderen. Na de Hiswa is het boek verkrijgbaar via www.kinderenaanboord.nl , in watersportwinkels en bij de reguliere boekhandel.
Note voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Gemma Drohm,
tel. 06-2500 6791 of per mail: redactie@kinderenaanboord.nl
Bijlagen:
. Preview van het boek met inhoudsopgave
. Voorpagina boek (hoge resolutie)
-----------------------
---- --
De kinderen aan boord vaargids
Tips en praktijkverhalen over varen met kinderen & de leukste havens voor kinderen Gemma Drohm
INHOUDSOPGAVE
Deel 1 Kinderen aan boord
Woord vooraf
Opgroeien aan boord
» » Voor het eerst aan boord met je baby Praktische tips voor het varen met een baby `Zeilen met baby op een Kolibri560' - Ilse Wever `Baby aan boord' - Tjarda Adema-Platvoet Varen met kleine kinderen `Baby Bente groeit uit tot `dreumes aan boord' - Tjarda Adema-Platvoet `Zeilen met jonge kinderen zonder eigen boot' - Manon Kuipers Varen met opgroeiende kinderen Varen met pubers `Pubers aan boord' - Marjolein van Olst Veiligheidstips `Water en kleine kinderen, geen ideale combinatie' - Ankie van Dijk Veiligheidsproducten `Veilig zeilen met een jonge tweeling' - Ellen Groenveld Kinder-EHBO Voorkom zeeziekte `Zeezieke aan boord: hoe hou je het leuk?' - Saskia Plate Spelen in de haven en aan boord Speeltips voor onderweg `Vermaak aan boord' - Francis Leeuwenburgh-Kuhl `Eten uit de natuur'- Marieke van Gooswilligen `Wedstrijdzeilen in een optimist' - Kevin Bergers en Roel Bergers De meest geschikte leeftijd? School aan boord Overwegingen en ervaringen `Opgroeien op de oceaan' - Erna Vader en Olav Cox `Zelf lesgeven aan boord' - Marieke van Gooswilligen `Het kind in ons' - Edo Ankum 10 10 14 16 18 22 24 26 27 28 30 32 34 36 38 39 40 42 45 48 50 52 54 54 55 58 64 68
»
» »
Veiligheid aan boord
» » » »
Plezier op het water
» »
Vertrekken met kinderen
» » »
6
Deel 2 De leukste havens voor kinderen
De leukste havens voor kinderen » » » » » » » » » » » » » » » » Texel Vlieland Terschelling Makkum Stavoren De Friese Meren Medemblik Enkhuizen Edam & Volendam Monnickendam Het IJmeer Amsterdam De Veluwerandmeren Tiengemeten Het Grevelingenmeer De Oosterschelde 74 76 80 84 88 90 94 102 106 110 112 116 120 126 132 134 138
Terschelling Vlieland
Texel
Makkum De Friese Meren
Medemblik Enkhuizen Edam & Volendam Monnickendam Amsterdam
Stavoren
Het IJmeer De Veluwerandmeren
Het Grevelingenmeer De Oosterschelde
Tiengemeten
7
WOORD VOORAF
"Zelf ben ik nooit `kind aan boord' geweest. Pas toen ik mijn partner Maurice Bodegom leerde kennen, kwam ik met zeilen in aanraking. Maurice is opgegroeid met (wedstrijd)zeilen, eerst in de Optimist, later ook in de Cadet, Vaurien en Laser. De vakanties met zijn ouders werden gevierd op een Friendship26 en later een Bianca320. Op de Bianca leerde ik zeilen. We zeilden steeds verder; de Wadden, België, Oost- en Zuid-Engeland, Noorwegen. Onze eerste eigen boot was een Tulla 2 (van de Stadt), een stalen langkieler met houten masten. Toen zoon Jules (2002) negen maanden oud was, zeilden we drie maanden rond Schotland, WestIerland en Zuid-Engeland. Met de komst van Amelie (2005) en Louise (2008) kregen we genoeg van het vele onderhoud aan onze mooie klassieker. We wilden meer zeilen en minder klussen. Sinds ruim een jaar zeilen we op een aluminium Koopmans 35 One-Off. Vanuit Lelystad Haven zeilen we de laatste paar jaar voornamelijk op de Nederlandse wateren."
8
Woord vooraf
In mijn omgeving word ik nogal eens meewarig aangekeken wanneer ik vertel dat we gaan zeilen met onze drie kinderen. `Is dat wel veilig?', `Vinden ze dat wel leuk?' Ja, met enkele vaste regels kun je het echt wel veilig houden en ja, over het algemeen zijn de kinderen net zo enthousiast als wij. Natuurlijk houden we rekening met hen. De havens die we bezoeken hebben veelal een speeltuintje. We zeilen meestal niet te lang op een dag en met beperkt tuig. Bovendien plannen we regelmatig een rustdag in met een bezoekje aan een strand, museum of speeltuin. In 2007 ben ik de website www.kinderenaanboord.nl gestart. Op deze site staan vele jachthavens met een beschrijving van belangrijke faciliteiten voor kinderen, de mogelijke uitstapjes op loopafstand, aangevuld met de meningen van andere ouders. Daarnaast omvat de website inmiddels een schat aan informatie over onder meer veiligheid, varen met baby's en speeltips. Het succes van de site heeft me doen besluiten om de belangrijkste informatie te bundelen. In deze vaargids vind je tips en ideeën voor het varen met kinderen. Deze informatie is aangevuld met ervaringen uit de praktijk, beschreven door experts, namelijk de ouders zelf. Het tweede deel van deze gids bestaat uit een selectie van de meest aantrekkelijke jachthavens voor kinderen. Bij de beschrijving van de havens staan handige kaartjes die laten zien waar (kinder)attracties te vinden zijn en waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt is. Per haven wordt er beschreven wat er in de buurt interessant is om te doen met kinderen, inclusief praktische informatie zoals de openingstijden en toegangsprijzen. Kortom, handig om een vakantie mee te plannen, goed voor de nodige voorpret, maar ook om de weg naar de kinderboerderij te vinden en te weten wanneer het museum sluit. Een speciaal woord van dank wil ik richten aan de schrijvers van de persoonlijke praktijkverhalen, namelijk: Ilse Wever, Tjarda Adema-Platvoet, Manon Kuipers, Marjolein van Olst, Ankie van Dijk, Ellen Groenveld, Saskia Plate, Francis Leeuwenburgh-Kuhl, Marieke van Gooswilligen, Kevin en Roel Bergers, Olav Cox en Erna Vader, Edo Ankum, Robin en Zita Hopmans. Hanneke Drohm en Marion Weinberg, bedankt voor alle opmerkingen en correcties. Ten slotte wil ik iedereen bedanken die me foto's heeft gestuurd van hun `kinderen aan boord' naar aanleiding van mijn oproep. Ik wens u veel leesplezier en nog belangrijker, veel plezier op het water samen met uw kinderen! Gemma Drohm
9
OPGROEIEN AAN BOORD
Voor het eerst aan boord met je baby
Uit eigen ervaring weet ik hoe het is. We namen onze zoon Jules voor het eerst mee naar de boot toen hij zes weken oud was. Heel voorzichtig werd hij in zijn Maxi-Cosi aan boord getild. `Laat hem niet vallen, hoor!' En dat was ook meteen het spannendste moment. Hij vond het allemaal wel prima. Lekker slapen in zijn inmiddels vertrouwde reiswieg van de kinderwagen, drinken bij mama aan de borst en spelen op het bed van mama en papa. Helemaal niet zo spannend dus. Toen Jules een paar maanden ouder was en dus beweeglijker werd, hebben we een box annex bedje gecreëerd door een net te spannen voor één van de banken. Er kwamen ook steeds meer attributen aan boord, zoals een wipstoel, een buggy en speelgoed. Tijdens het zeilen lag hij meestal te slapen en wanneer hij wakker werd, had één van ons `dienst' als babysit terwijl de ander verantwoordelijk was voor de boot. De tot dan toe weinig gebruikte stuurautomaat bleek toch wel heel handig met een kleintje aan boord.
Praktische tips voor het varen met een baby
Slapen Erg jonge baby's kunnen prima slapen in de bak van de kinderwagen. Klem deze vast met bijvoorbeeld een slingerzeil. Een andere optie is een reiswieg of hangmatje ophangen in de kajuit. Deze wiegt lekker mee met de boot. Wanneer de baby hiervoor te groot wordt, dan kun je bijvoorbeeld in de punt een slaapplek creëren. Een afsluitbare kooi met een slingerzeil of bedrekje is een prima plek om te slapen. Ook een slaaptentje van bijvoorbeeld Deryan is een veilig, afsluitbaar slaapplekje. Heb je de ruimte, dan kun je ook een campingbedje plaatsen in de kajuit.
10
Als kersverse ouders zou je kunnen twijfelen of het meenemen van je baby aan boord van je boot wel een goed idee is. Misschien een paar jaar aan de wal blijven? Steeds meer ouders blijven ook met hele kleine kinderen gewoon varen. Een baby heeft maar een paar basisbehoeftes die prima aan boord kunnen worden vervuld. Aan de fles of borst, lekker slapen en verder een beetje rondkijken en spelen met papa of mama. Opgroeiend van eigenwijze dreumes, ondernemende kleuter, een steeds meer ruimte innemend kind en tenslotte tot zelfbewuste puber blijft het telkens weer ontdekken hoe het leuk blijft voor het hele gezin aan boord. Net als in het dagelijkse leven...
Eten Wanneer je kindje nog borstvoeding krijgt, is het voeden erg eenvoudig. Je hoeft niets mee te nemen en je hebt de voeding altijd bij de hand. Wil je tijdens het varen een flesje klaar maken, dan is het handig om van tevoren een thermoskan kokend water klaar te zetten en de voeding vast af te meten. Meng het hete water met wat koud (mineraal) water om de goede temperatuur te krijgen. Neem verder een voorraadje kant-en-klare groenten- en fruitpotjes mee voor momenten waarop je geen zin hebt om te koken of bananen te prakken. Spelen Met een slingerzeil kun je van een bank een speelplek maken. Rondom lekker veel kussens (tegen het omvallen) en afgebakend met een net. Je kunt ook van de punt een soort box maken door er een hekje voor te plaatsen. Dit is tevens een veilige plek om de baby neer te leggen bij manoeuvres als aanleggen, wegvaren en tijdens het schutten in sluizen. Als je genoeg ruimte hebt aan boord kun je natuurlijk ook een wipstoeltje of een campingbedje meenemen waar de kleine in kan spelen.
Lies: "Wij varen veel met onze mannen (4 jaar, 2,5 jaar en 9 maanden), vaak `s avonds, als de kinderen in bed liggen. Ze slapen heerlijk op het geluid van de motor en worden `s morgens weer ergens anders wakker. Leuk voor de afwisseling en het geeft ons wat vrijheid tijdens het varen. Bovendien vinden we het heel bijzonder om in de schemering of in het donker te varen." Maud: "Wanneer we gaan zeilen gaat onze dochter van tien maanden met ons mee. Op de achterplecht, aan de binnenzijde van de reling, hebben wij een fietszitje gemaakt waarin ze veilig zit tijdens het zeilen. Wanneer we voor anker liggen, hebben we een schommeltje voor aan de giek. Een opblaasbaar babybadje past precies in de kuip en komt met warm weer tevoorschijn. Ook hebben we een uitklapbaar stoeltje met een tafeltje eraan; handig tijdens het eten. In de voorpunt staat een Deryan reisbedje/tentje. En zo pionieren we allemaal. Trial & (hopelijk geen) error!"
11
TERSCHELLING
1
Sp
of dw eg
ort
laa
n
Nie
Ho
uw ed
way
ijk
H
weg oofd
Doodemanskisten
Long
o Eur
pala
an
en we g
2
De
lle
l wa
eu sd
Passantenhaven Terschelling
1 2 3 4 5 6 7
ssiaw eg
Terschelling-West
inw eg Du
5
Parn a
Bare ntsz k
7
ade
4
Ha ve n
Bu
en we g
rg. va
str aa t
De
nn
Zwembad De Dôbe Fietsverhuur Het groene strand Natuurmuseum en zeeaquarium De Brandaris West-End theater Supermarkt
9
nH
8 9
Wrakkenmuseum Strandpaviljoen
Wille m
6
Paviljoen de Walvis 9
W es
te r
bu
ur
tst
9 West aan Zee
Hoorn Formerum 8 Midsland Landerum Kinnum
ra at
9 Midsland aan Zee
9 Oosterend
Slenken
Terschelling
3
Terschelling-West 9
84
Een van de mooiste waddeneilanden is Terschelling. Dertig kilometer lang en vier kilometer op z'n breedst en met een zeer afwisselend landschap. Met verschillende dorpen, mooie uitgestrekte duingebieden, bossen en stranden is het een heerlijke plek om een paar vakantiedagen door te brengen. De enige haven van Terschelling ligt bij het dorp West-Terschelling. Een levendig dorp met leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes en midden in het centrum de beroemde Brandaris. Terschelling is ook het eiland waar cranberry's groeien. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen aanspoelde, waarna de soort in Nederland inburgerde. Elk jaar in juni wordt op Terschelling het cultureel festival Oerol gehouden, dat tienduizenden bezoekers trekt. Hou er rekening mee dat de jachthaven dan vol ligt.
Passantenhaven Terschelling
De passantenhaven Terschelling ligt bij het dorp West-Terschelling. Het is de enige haven op het eiland. In het hoogseizoen en tijdens het Oerol Festival (tien dagen vanaf half juni) kan het er erg druk zijn. Traditioneel vieren ook altijd veel jachtjes kerst en oudejaarsavond op Terschelling. Er wordt flink gestapeld, soms wel zeven boten naast elkaar. Op de steigers staat aangegeven welke lengte schip waar moet liggen. Bij de haven staat een speeltoestel op een groot speelveld, waar kinderen zich prima op kunnen vermaken. Er zijn altijd voldoende kinderen om lekker mee te spelen. Op de steigers wemelt het `s zomers van de kinderen die krabben vangen. In het hoogseizoen worden er 's ochtends broodjes verkocht in het havengebouw, maar voor de rest van de boodschappen moet je naar het dorp lopen of fietsen, ongeveer achthonderd meter verderop.
85
LEUK OM TE DOEN OP TERSCHELLING
Strand
Ideaal voor kinderen is Het Groene Strand bij West-Terschelling, waar het vlakke strand heel langzaam afloopt en er geen echte branding is. Bij dit strand ligt het bekende strandpaviljoen De Walvis, aan het einde van de havenkade. De brede badstranden aan de noordzijde zijn perfect voor een lange stranddag, met wit zand en bij elke opgang een strandpaviljoen. In de zomer worden deze stranden bewaakt. Strandpaviljoen De Branding, bij Midsland aan Zee, heeft een speeltuin naast het terras.
Fietsen op Terschelling
Vlak bij de jachthaven kun je bij Jonker Watersport fietsen huren. Naast gewone (kinder)fietsen verhuren ze hier ook bakfietsen, (kinder)tandems, fietskarren en kinderzitjes. Een fietstocht op Terschelling is de perfecte manier om het eiland te verkennen. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten om te beklimmen of gezellige terrasjes om een ijsje te eten.
Zwembad De Dôbe
Schijnt de zon een keertje niet, dan is het overdekte zwembad De Dôbe een goed alternatief. Een familiebad met een glijbaan en voor de kleintjes een speciaal peuterbad. Openingstijden: ma t/m zo 10:00-17:00u (jul/ aug), buiten het hoogseizoen 13:30-16:00u, kijk op de website voor actuele openingstijden Toegangsprijzen: 3,30 (1 t/m 3 jaar), 5,20 (4 t/m 12 jaar), 5,70 (volwassenen) Afstand van haven tot zwembad: 1,1 km Website: www.sportfondsen.nl
Wrakkenmuseum
Het is een eindje fietsen, maar een bezoek aan het Wrakkenmuseum is zeker de moeite waard. Eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom Terschelling.
86
LEUK OM TE DOEN OP TERSCHELLING
Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. De dragende delen zijn gemaakt van restanten van een Noors Barkschip dat in 1905 bij Terschelling is vergaan. Je kijkt je ogen uit bij alle opgedoken en aangespoelde rariteiten die er liggen uit de periode vanaf 1650 tot heden. Achter het museum is de museumspeeltuin met piratenschip Woeste Willem, een boomhut gemaakt van juthout en een kasteel met loopbrug. Erg leuk! Openingstijden: ma t/m zo 10:00-17:00u (apr t/m okt, kerst- en voorjaarsvakantie) Toegangsprijzen: 1,50 (van 1 tot 1,50m), 3,00 (van 1,50 tot 2m) Afstand van haven tot Wrakkenmuseum: 7,6 km Website: www.wrakkenmuseum.nl
Natuurmuseum en zeeaquarium
Dit museum geeft een beeld van de gevarieerde natuur op Terschelling en van de zee eromheen. Er is een permanente natuurtentoonstelling te zien en films over de Wadden. In het zeeaquarium zijn allerlei bekende en minder bekende vissen te zien, zoals de kabeljauw, de schol, maar ook het botervisje en de zeedonderpad. Openingstijden: ma t/m vr 9:00-17:00u, za/zo 14:00-17:00u Toegangsprijzen: 3,50 (4 tot 12 jaar), 5,50 (volwassenen) Afstand van haven tot museum: 700 meter Website: www.natuurmuseumterschelling.nl
West-End Theater
Sinds 2005 heeft Terschelling een eigen minitheater. Er is plek voor 45 personen in het sfeervolle art deco ingerichte filmzaaltje. Er zijn ook regelmatig kindervoorstellingen en -films te zien. Bij de VVV Terschelling, het theater zelf of in het krantje De Sjouw kun je de agenda vinden. Adres: Raadhuisstraat 2 Afstand van de haven tot theater: 800 meter
87
Het leuke van een hobby als zeilen of motorbootvaren is dat je er samen met het hele gezin van kan genieten. Je ziet dan ook steeds meer kinderen op het water en in havens. In het eerste deel van deze vaargids vind je tips en ideeën over het varen met kinderen. Deze informatie is aangevuld met ervaringen uit de praktijk, beschreven door de experts, namelijk de ouders zelf. Het tweede deel van deze gids bestaat uit een selectie van de leukste jachthavens voor kinderen. Bij de beschrijving van de havens staan handige kaartjes die laten zien waar attracties te vinden zijn en waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt is. Per haven vind je terug wat er in de buurt leuk is om te doen met kinderen, inclusief praktische informatie zoals de openingstijden, de afstand vanaf de haven en de toegangsprijzen. Een vaargids om voorpret mee te beleven en je vakantie te plannen!
Met de aankoop van deze vaargids steunt u Stichting Sailing Kids. Sailing Kids organiseert zeilvakanties op een charterschip voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun gezin. www.sailingkids.eu
ISBN 978-90-816680-1-9
9 789081 668019 >
---- --