De Unie


Actie "Handen af van mijn vakantiedagen" een groot succes.

Geplaatst op 02 maart 2011

Gisteren is De Unie, op initiatief van een aantal kaderleden uit de beveiligingsbranche, een actie gestart richting de Eerste Kamer tegen de beperking van vakantiedagen. Deze actie is nu al een groot succes.

Beperking vakantierechten

De actie is gericht tegen het wetsvoorstel van Minister Kamp van Sociale Zaken om de verjaringstermijn van verlof terug te brengen van 5 jaar naar 6 maanden. Deze wijziging betekent concreet dat het voor werknemers onmogelijk wordt om nog vakantiedagen te sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical of een langere vakantie.

Tweede kamer al akkoord.

Dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer als een soort hamerstuk aangenomen. Dit is echter zeer vreemd, want nog maar een aantal jaren geleden heeft die zelfde Tweede Kamer de verjaringstermijn juist opgerekt. Het wetsvoorstel ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer.

Werknemers erg ongerust

Onder werknemers in Nederland is er veel onrust over dit wetsvoorstel. Een Unie-lid reageerde bijvoorbeeld met de volgende opmerking: "Wat me vooral irriteert aan deze maatregel is de eenzijdige en korte termijn visie ervan. Veel mensen kunnen hun vakantiedagen niet opnemen, omdat zij onder grote werkdruk staan. Door de beperking van de verjaringstermijn worden zij hierdoor dubbel gestraft".

Actie: "Handen af van mijn vakantiedagen!"

Om die ongerustheid nog eens extra onder de aandacht te brengen van de Eerste Kamer, hebben wij de leden opgeroepen om dit via een e-mail aan alle Kamerleden kenbaar te maken. Deze actie was direct een succes. Veel leden hebben direct de mail verstuurd, maar deze actie ook onder hun collega's verspreid.

Mailserver Eerste Kamer plat

Binnen 24 uur waren er zo'n 2000 mails verstuurd. Dit had tot gevolg dat de mailserver van de Eerste Kamer de stroom emails niet meer aan kon. Na overleg met de griffie is daarom afgesproken dat de mails nu op
1 mailadres bij de Eerste Kamer binnen komen en dat zij de mails verspreiden onder de betrokken Kamerleden.

Reactie Kamerleden

De Eerste Kamerleden reageerden zeer divers. Zo reageerde Anja Meulenbelt van de SP erg geïrriteerd. Zij noemde de actie een "volstrekt onbeschofte actie". Haar SP-collega Arthur Elzinga vond de toestroom van mails wel vervelend, maar kon de actie inhoudelijk echter wel waarderen. Gerrit Terpstra van het CDA had een andere reactie op deze mailactie. Hij stuurde een groot deel van de mails één op één door aan Rendert Algra, de voorzitter van De Unie.