Technische Universiteit Delft

Studium Generale: De macht van het geld: Zouden we zonder kunnen?

door M&C

Studium Generale

02 maart 2011 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Jacques de Leeuw en Sjef Martens

De belangrijkste oorzaak van de problemen die we nu kennen met de dollar en de euro is het feit dat het scheppen van het geld in handen is van particuliere banken - lees particulieren! -in plaats van de overheid. Om die reden is grootschalige manipulatie mogelijk en ontstaat er grote rijkdom bij slechts een bevoorrechte elite en is er grote armoede bij meer dan 3 miljard mensen. Die elitaire machtsbasis zorgt ervoor dat alles in de wereld wordt bepaald door het geld en dus door slechts enkelen.

Velen, waaronder Friedman, hebben de relatie beschreven tussen geld en het ontstaan van economische crises. Kijkend naar het verleden, kunnen er ook voorzichtige voorspellingen voor de toekomst worden gedaan.

Na een inleiding op de problematiek door Jacques de Leeuw volgt een podiuminterview met discussie over de houdbaarheid van het huidige systeem, over mogelijke alternatieven en onze ervaringen daarmee, en in extremo denken we na of we überhaupt wel geld nodig hebben...

Jacques de Leeuw studeerde civiel recht in Utrecht, postdoctoraal Indirecte Belastingen bij het Opleidingsinstituut van de Belastingdienst en postdoctoraal Directe Belastingen in Tilburg. Hij is zijn loopbaan begonnen als belastinginspecteur en is voor z'n 30e vertrokken bij de Belastingdienst als plv. Hoofd van een Belastingeenheid. Daarna is hij belastingadviseur geworden. Als adviseur merkte hij dat ondernemen leuk is, waarna hij in het bedrijfsleven actief is geworden. Hij heeft samen met anderen bedrijven opgebouwd en verkocht en is daarna opnieuw adviseur geworden. Nu besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan het geven van lezingen. Dat zijn lezingen over fiscale onderwerpen in zijn expertise. Zoals velen is ook hij door de gebeurtenissen van 11-9-2001 gaan nadenken over het functioneren van onze maatschappij en de structuren van de macht daarin. Sindsdien besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan het onderzoeken van de relatie tussen macht en geld. Hij is er van overtuigd dat macht vrijwel uitsluitend is gebaseerd op geld. Zijn lezing gaat over geld, de geschiedenis ervan, de werking van geld en de banken, de relatie tot de crisis, de gevolgen voor uw eigen leven en de verwachtingen voor de toekomst. Hij zal uitsluitend feiten met u bespreken. En alhoewel die feiten in beginsel voor iedereen toegankelijk zijn en controleerbaar, zullen het voor een deel feiten zijn die u niet zult lezen in de geschiedenisboeken of de kranten...

Sjef Martens is directeur van zijn eigen bedrijf in financiële dienstverlening en was eerder al tweemaal te gast bij Studium Generale. Deze interviews zijn te bekijken bij onze online lezingen - deel 1 en deel 2.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â