ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Middelbare scholieren zamelen duizenden apparaten klein ICT-afval in, Sascha Visser feliciteert winnaar RemixIT

1 mrt 2011 om 15:21

ORS Lek en Linge in Culemborg is de winnaar geworden van RemixIT, de landelijke scholencompetitie van Stichting ICT~Milieu om middelbare scholieren te activeren hun ICT-afval in te leveren. In totaal haalden de 78 deelnemende scholen duizenden mobiele telefoons, MP3-spelers en spelcomputers op in drie weken tijd. Ambassadeur Sascha Visser reikte de hoofdprijs uit.

RemixIT

Met de landelijke campagne RemixIT wil Stichting ICT~Milieu zoveel mogelijk klein ICT-afval inzamelen. Teveel oude ICT-apparaten komen bij het restafval terecht en worden niet gerecycled, terwijl deze apparaten juist veel waardevolle materialen bevatten die hergebruikt kunnen worden.

Middelbare scholen in heel Nederland konden zich vanaf 8 december 2010 tot 21 januari 2011 aanmelden voor de competitie. Eind januari ontvingen zij speciale milieubakken, waarin zij tot 18 februari hun klein ICT-afval konden achterlaten. Scholen hebben ieder op hun eigen manier leerlingen enthousiast gemaakt om zoveel mogelijk klein ICT-afval in te zamelen.

Van alle scholen hebben de leerlingen van het ORS Lek en Linge in Culemborg het meeste klein ICT-afval ingezameld. Met 758 kilo is het ORS Lek en Linge de grote winnaar van RemixIT. Als beloning voor hun inzet winnen zij een optreden van een top DJ op het jaarlijkse schoolfeest. De tweede en derde prijs (geldbedragen van respectievelijk 3.000 en 2.000) gingen naar de CSG Dingstede in Meppel en het Carré College in Rotterdam.

Meer informatie over RemixIT is te vinden op www.remixit.nl.

Ambassadeur Sascha Visser en Edwin Zoontjes (manager ICT~Milieu) feliciteren
directeur Joost van Rijn van het ORS Lek en Linge met de hoofdprijs van RemixIT.
Fotografie: Bastiaan van Musscher

De milieustraat: dé plek voor ICT-afval

ICT-afval bevat allerlei waardevolle materialen, die na verwerking voor 99% gerecycled en hergebruikt kunnen worden als nieuwe grondstof of brandstofvervanging. Tweederde van de totale hoeveelheid ICT-afval verdwijnt echter in de afvalbak of komt terecht bij handelaren. Deze afvalstroom, die in 2009 circa 45 miljoen kilo bedroeg, is oncontroleerbaar en kan tot ongewenste afvaldump en milieuschade leiden in met name het buitenland.

ICT-afval moet bij de gemeentelijke milieustraat worden ingeleverd. Op de website van ICT~Milieu of van de gemeente is te zien waar deze zich bevindt. Het aanbieden van ICT-afval is gratis en alle ICT-afval kan bij de gemeentelijke milieustraat worden ingeleverd, dus niet alleen het klein ICT-afval dat voor de campagne werd ingezameld. Ook kan oude ICT-apparatuur worden ingeleverd bij de winkel waar een nieuw apparaat is gekocht.