Woonbond


Huurwijzer Online
Nieuws Energieteam

01-03-2011 Huisuitzetting dreigt voor flatbewoners Purmerend

Veertig huishoudens in Purmerend dreigen door woningcorporatie Wherestad op straat te worden gezet. De huurders, waaronder veel gezinnen, hebben een huurcontract dat 'naar zijn aard van korte duur' zou zijn. Sommige bewoners wonen er al meer dan vijf jaar.

Verhuisdozen In de 40 flats aan de Meteorenweg wonen niet alleen volwassenen, maar ook bijna 20 kinderen. De huurders kregen een brief waarin stond dat zij uiterlijk 28 februari het huis uit moesten vanwege de toekomstige sloop van het complex. Alhoewel de sloop pas gepland staat in oktober 2011, wil de woningcorporatie de panden leeg hebben.

Andere woonruimte niet beschikbaar

Wherestad stelt 'tijdelijke' huurcontracten te hebben afgesloten. Volgens de corporatie hebben de zittende huurders daarom geen recht op een andere woning en een verhuiskostenvergoeding. Op het moment dat de huurders de woningen betrokken is hen verteld dat ze zelf een andere woning moesten zoeken. De corporatie stelde dat dit de huurders vast wel zou lukken via de reguliere kanalen. Maar het is de huurders nog helemaal niet gelukt om zelf een andere woning te vinden. Als woningzoekenden met een relatief korte woonduur vissen ze tot nog toe achter het net; woningzoekenden met een urgentiebewijs gaan steeds voor.

Juridische houdbaarheid dubieus

De juridische houdbaarheid van de tijdelijke contracten is dubieus, stelt de Woonbond. Sommige huurders wonen al meer dan vijf jaar in hun tijdelijke woning. Deze woningen hadden verhuurd moeten worden op grond van de Leegstandswet. Die wet staat toe om woningen tijdelijk te verhuren voor maximaal vijf jaar. Daarna gaat het huurcontract automatisch over in een regulier contract, voor onbepaalde tijd en met volledige huurbescherming. Als de woningen op grond van de leegstandswet verhuurd waren hadden een aantal bewoners nu waarschijnlijk huurbescherming gehad.

Geen huurders zomaar op straat zetten

Volgens Woonbond-woordvoerder Hans Roseboom zou de verhuurder het fatsoen moeten hebben om de bewoners een vervangende woning aan te bieden. Dat de huurders een tijdelijk contract getekend hebben, doet daar niets aan af. Roseboom: `Huurders zijn wel vaker gedwongen een contract te tekenen tegen onredelijke voorwaarden'

Huurders blijven zitten

De huurders hebben geen gehoor gegeven aan de oproep om per 28 februari vertrekken. Mogelijk gaat de woningcorporatie nu via de rechter proberen huisuitzetting te regelen