Gemeente Harenkarspel


Eerste steen brede school De Hoge Akker

Dinsdagmiddag 1 maart om 14.00 uur hebben kinderen de eerste steen gelegd voor hun brede school De Hoge Akker in Tuitjenhorn. onthulling

Brede School De Hoge Akker komt aan de Dorpsstraat 35 in Tuitjenhorn.

De glazen steen met de naam en logo van de school werd door een kindje van groep 3 en een leerlinge van groep 8 onthuld.

Ook hielden tw sanne en maarten ee leerlingen van de Barbaraschool, Sanne en Maarten, een speech.

De vlag met logo is door wethouder Scheltema de Heere gehesen. weth hijst vlag

Iedereen zong het lied met de titel: Het Hoge Akker eerste steen(goed)lied heel goed mee. lied

Daarnaast werd een tijdgeestkoffer met zon 400 beschrijvingen van het leven in Tuitjenhorn anno 2011 en even zo vele wensen in een binnenmuur voor het nageslacht ingemetseld. Deze beschrijvingen zijn door alle huidige gebruikers, personeel en kinderen aangeleverd. Meester Harry Weyers en ceremoniemeester Liesbeth Wever vulden de kluis. kluis Meester Harry las enkele toekomstwensen voor: "ik hoop dat je hier goed les krijgt", "ik hoop dat hier veel te leren valt', "Ik hoop dat er een legohoek is waar niemand je kan storen', 'ik hoop dat er nooit brand komt'.

Na afloop was er een samenzijn voor genodigden en pers in dorphuis Ahoj. vrolijk stel

Achtergrondinformatie nieuwbouw:
In 2007 nam de huidige, en ook toenmalig Harenkarspeler wethouder Scheltema de Heere het initiatief om in Tuitjenhorn te komen tot een Brede School in n nieuw gebouw. Hierin zouden basisschool Sint Barbara, Peuterspeelzaal de Paddestoel, centrum voor volwasseneneducatie de Noordkop, jongerenvereniging Seven Eleven en stichting Kinderopvang Harenkarspel met voor- en naschoolse opvang de Jungle een plaats krijgen.

Daarnaast zou grondige renovatie van sportzaal de Groet deel uitmaken van het ambitieuze nieuwbouwplan.

In de jaren daarvoor waren er reeds gesprekken over samenwerking gaande en het aanbieden van zogenaamde dagarrangementen. Echter de gebouwensituatie van de afzonderlijke partners bleek zodanig verouderd dat het komen tot n nieuw centrum een voor de hand liggende optie was, die uiteindelijk ook haalbaar bleek.

De afzonderlijke partners hebben zich toen direct intensief gebogen over `Wat dit gebouw hen, en met name de bewoners van Tuitjenhorn zou moeten gaan brengen. Er is toen een visie opgesteld over het toekomstig werken en samenwerken in n gebouw. Die visie is door DHV projectmanagement vertaald in een programma van eisen voor het te ontwerpen nieuwe gebouw. Architect DMV uit Kerkrade bleek deze gebruikerswensen het best te hebben vertaald in een prachtige en praktische architectuur. Hierbij is het historisch deel van de basisschool bewaard gebleven; op die bouwstijl aangesloten in een moderne versie.

Firma De Geus uit Langedijk is vervolgens gekozen tot aannemer.

In De Hoge Akker hebben alle partners hun eigen plek met daarin de eigen specifieke gebruikswensen. Daarnaast zijn er diverse ruimtes die multifunctioneel gebruikt en/of verhuurd kunnen worden. De partners gaan binnen het gebouw meer en meer samenwerken. Het zal meer zijn dan een aantal instanties in n gebouw. De Hoge Akker zal gaan functioneren als een centrum voor ontmoeting en ontwikkeling, zoals het onderschrift in het logo meldt. Veel meer dan een optelsom van de afzonderlijke delen. En van de voorbeelden waaruit die samenwerking al blijkt is dat het gebouw n personeelskamer krijgt, waarin al het personeel elkaar ontmoet.

Het basisschooldeel valt op door een bijzondere vorm, namelijk het galerijmodel. Hierbij bevindt een eigen in- en uitgang van steeds twee lokalen zich aan de buitenkant van het gebouw. Op de verdieping komen de leerlingen daar via de galerij, zoals bij een flatgebouw. Het grote voordeel hiervan is dat de ruimte van de traditionele gang in de school ter beschikking komt als werkruimte. Hierdoor komt het aantal vierkante meters dat elke groep en leerkracht ter beschikking heeft op 70 m i.p.v. de gebruikelijke 50 m. Dit draagt ook bij aan de werkrust in het gebouw, omdat verkeersstromen niet binnen maar buiten het gebouw plaatsvinden.

Het gebouw krijgt een zeer modern en energiezuinig klimaatsysteem. Hierdoor worden de temperatuur n luchtkwaliteit continue aangepast op wat er in de betreffende ruimte gebeurt, zodat er sprake is van zeer constante en gezonde werkomstandigheden.

De oplevering is gepland op 11-11-2011.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600