GroenLinks


Nu al ongekend aantal rechtszaken en procedures tegen Kabinet

Het kabinet-Rutte heeft nu al een ongekend aantal rechtszaken en inbreukprocedures van de EU boven het hoofd hangen. Veel plannen zullen stranden in de rechtszaal. Of het nu over hoger onderwijs, immigratie en asiel, snelwegen of de Ecologische Hoofdstructuur gaat, het kabinet dreigt nu al tegen het ongekende aantal van 14 rechtszaken aan te lopen, blijkt uit een inventarisatie die GroenLinks vandaag publiceert.

Fractievoorzitter Jolande Sap: "Deze lijst laat zien hoe belangrijk de verkiezingen zijn. Het kabinet heeft lak aan de werkelijkheid: het schrapt investeringen in natuur, gooit de grenzen dicht en tekent nieuwe wegen in de atlas van Nederland. Het kabinet is niet verder gekomen dan de simpele wereld van de formatie. Gote stappen, snel thuis. De weerbarstige praktijk is dat een ongekend aantal plannen in de rechtszaal gaat sneuvelen. Daarom is het des te belangrijker dat de Eerste Kamer de rol van waakhond van de rechtsstaat waarmaakt."

Politieke zetbazen

De rol van de Eerste Kamer na 2 maart staat ter discussie. Oppositiepartijen wordt verweten dat zij politieke spelletjes gaan spelen in de `chambre de reflection'. Dat verwijt is echter meer van toepassing op coalitiepartijen. Deze partijen laten zich deze dagen kennen als politieke zetbazen van hun politiek leiders.

Machiel de Graaf van de PVV zegt loyaal het regeerakkoord te zullen uitvoeren. Hermans van de VVD zal voor het vrij maken van 500 animal cops stemmen, omdat het nu eenmaal in het regeerakkoord staat. Deze beoogd fracievoorzitters voor de Eerste Kamer gaan er aan voorbij dat hun handtekening niet onder het regeerakkoord of gedoogakkoord staat.

Over de grens

Het kabinet gaat op alle gebieden over de grens, blijkt uit de lijst. Studenten overwegen een kansrijke rechtszaak over de kennisboete, milieuorganisatie spannen een zaak aan tegen de vergunningen voor nieuwe kolencentrales en Henk Bleker haalt zich zowel rond de Ecologische Hoofdstructuur als Natura 2000 allerlei zaken op de hals.

En ook Europa en het buitenland laten van zich horen. Duitsland en Zwitserland zullen claims indienen als de Haringvlietsluis niet open gaat en het Internationaal Gerechtshof greep in omdat een Angolese moeder óók recht op opvang heeft, samen met haar kind.

Sap: "Je bent een rund als je met de rechtsstaat stunt. En daarom moeten we een kritische Eerste Kamer hebben die ook na 2 maart niet beoordelen of wetsvoorstellen uitvoering geven aan het regeerakkoord, maar vooral of ze überhaupt juridisch houdbaar zijn."