Gemeente Enschede

Parkeersituatie winkelcentrum Op de Brouwerij gewijzigd

Parkeergarage is open en eerste blauwe zone in Enschede geldt

Vanaf 1 maart is de parkeersituatie in Roombeek, rondom het woon- en winkel-centrum Op de Brouwerij, gewijzigd. De eerste blauwe zone in Enschede is van toepassing langs de Roomweg en de Brouwerijstraat. Gelijktijdig opende wet-houder Hans van Agteren de nieuwe bovengrondse parkeergarage. Deze biedt ruimte voor 304 auto's en is volledig duurzaam uitgevoerd in Led-verlichting.

Met de komst van het eerste deel van het nieuwe winkel- en wooncentrum Op de Brouwerij is de behoefte aan kort parkeren toegenomen. Om goed voorbereid te zijn op huidige én toekomstige parkeerders is een bovengrondse parkeergarage aan de Brouwerijstraat gebouwd. En kunnen kort parkeerders voor max. twee uur hun auto parkeren in de blauwe zone op de Brouwerijstraat en een gedeelte van de Roomweg.

Parkeergarage BROUWERIJ is open
In de parkeergarage is parkeren de eerste twee uur gratis, vanaf het derde uur geldt een uurtarief van EUR 2,10. De parkeergarage is bestemd voor verschillende gebruikers. Naast bezoekers aan het winkel- en wooncentrum, parkeren ook de appartementbe-woners van De Brouwmeester (en in de toekomst ook het Brouwhuis en Hogerhuis) er hun auto's. Ondernemers van het winkelcentrum en de naastgelegen bedrijvencampus CeeCee maken gebruik van een parkeerabonnement, waarmee zij vanaf het vierde parkeerdek mogen parkeren.

Na een succesvolle lichtproef in de Van Heek garage is besloten de parkeergarage `BROUWERIJ' volledig uit te voeren in Led-verlichting. In vergelijking met TL-verlichting biedt Led-verlichting veel voordelen, waaronder lage beheerskosten, laag energiever-bruik en een hoge lichtopbrengst.

Parkeren in blauwe zone
Om te zorgen dat de parkeerplekken rondom het winkelcentrum, waar het altijd drukker is, zo efficiënt mogelijk worden gebruikt, geldt er een blauwe zone voor 40 parkeer-plaatsen aan de Brouwerijstraat en een gedeelte van de Roomweg.
In deze zone kan men maximaal twee uur parkeren. Een parkeerschijf die de tijd van aankomst aangeeft, is het enige dat kort parkeerders nodig hebben. Zolang de voor-raad strekt, deelt de gemeente, via de winkeliers in het winkelcentrum gratis parkeer-schijven uit. Kort parkeerders worden ook via flyers opmerkzaam gemaakt op de ver-anderende situatie.

Handhaving en herkenbaarheid
In de eerste weken vanaf 1 maart geeft de afdeling Handhaving van gemeente En-schede een waarschuwing bij onjuist gebruik van de blauwe zone. Daarna start het normale handhavingtraject en riskeren parkeerders bij een overtreding een boete van EUR 76,00. De blauwe zone is herkenbaar aan de zoneborden én de blauw omlijnde parkeervak-ken. De parkeergarage en de parkeervakken zonder blauwe omlijning voorzien van P-tegel, vallen buiten de blauwe zone.

Opheffen tijdelijke parkeerplaats
Met de komst van de parkeergarage en het instellen van de blauwe zone wordt de tij-delijke parkeerplek aan de Nieuwluststraat in maart opgeheven en opnieuw beschik-baar gesteld als bouwgrond voor particuliere woningbouw.

Oplevering tweede deel van winkelcentrum
Momenteel wordt het tweede deel van het woon- en winkelcentrum, oftewel het Hoger-huis en Brouwhuis afgebouwd en in 2012 opgeleverd. Tegelijkertijd wordt dan de hui-dige blauwe zone uitgebreid van 40 tot circa 90 parkeerplaatsen.