Beweging 3.0


Beweging 3.0 schrijft weer zwarte cijfers

dinsdag, 01 maart 2011
B3.0 - Beweging 3.0 sluit 2010 af met een positief resultaat van 0.5 miljoen euro. Als gevolg van herwaardering van beleggingspanden neemt het eigen vermogen nog eens toe met bijna 9 miljoen tot 18 miljoen. Hiermee voldoet Beweging 3.0 weer aan de minimale vermogenseis die banken momenteel stellen aan organisaties als Beweging 3.0. Met de ingezette reorganisatie en de daaruit voortvloeiende nieuwe keuzes heeft de nieuwe bestuursvoorzitter Albert Arp de organisatie financieel weer op orde gebracht.

Hiermee is het verlies van ruim 3 miljoen van 2009 weggewerkt. Dit was de duidelijke opdracht voor Arp die, na het plotselinge vertrek van Jos Bleijenberg, per 1 april 2010 is aangetreden als bestuursvoorzitter. Met zijn benoeming presenteerde Arp direct zijn nieuwe strategische koers "terug naar de eenvoud". De bezuinigingsoperatie, waarbij veel overhead is verdwenen, heeft daarmee duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Daarnaast is ook de thuiszorg nu klaargestoomd voor de al jarenlang gaande marktwerking en prijsdruk. Ook hier is ruim 1,5 Mio goedkoper gewerkt. Tevens heeft de thuiszorg binnen een jaar tijd de omslag gemaakt naar werken vanuit wijkteams, waarvoor een compleet nieuw ICT systeem is geïmplementeerd.

Reorganisatie in korte tijd
Het resultaat is binnen een periode van 9 maanden gerealiseerd. Voor 2011 wordt een positief resultaat verwacht van 2,0 Miljoen op een omzet van 120 Miljoen. "Door snoeihard met elkaar te werken en strakke, maar vooral ook duidelijke, keuzes te maken -en daarbij ook de centrale ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad te verbinden aan de keuzes- is bereikt dat de kosten weer in positieve balans zijn met de omzet", reageert bestuursvoorzitter Arp. Ook de vakbonden zijn frequent aan tafel geweest; een nieuw sociaal plan moest er immers snel komen.

"Deze omslag hebben we overigens grotendeels kunnen realiseren zonder gedwongen ontslagen." Arp geeft aan dat de reorganisatie veel heeft geëist van medewerkers en concernstaf. Het komt er uiteindelijk op neer dat per medewerker meer werk wordt verricht. We hebben de pijn niet in het primaire proces of de zorg hoeven neer te leggen. Daar zijn wij trots op. "We bewijzen hiermee meer zorg uit de euro te hebben gehaald " zegt Arp. Als onderdeel van het programma `smaller aan de top, breder aan de basis', is ook de top van de organisatie gehalveerd, waarmee een signaal is afgegeven naar de organisatie.

Arp vindt het een grote prestatie van zijn medewerkers en medezeggenschapsorganen. Er is nu een een fase van relatieve rust aangebroken maar wij dienen wel te anticiperen op het aankomende (economische) beleid waarbij prijsdruk en verschuiving van lichtere naar zwaardere zorg wordt verwacht. Arp blijft sturen op meer kwaliteit en directe zorg uit de euro.

Nieuwbouwplannen
Enkele bouwplannen zijn geschrapt. Wel leverde Beweging 3.0 dit jaar een nieuwe locatie in Leusden op. Beweging 3.0 wil dit jaar een nieuw verpleeghuis in Nijkerk realiseren. De plannen hiervoor lagen vorig jaar al klaar maar kenden een irreële en natuurlijk niet te financieren overschrijding van ruim 4,5 Miljoen op een mogelijke investering van 18 Miljoen. Daar is nu veel in geschrapt en dit jaar gaan wij starten met de bouw. Deze nieuwbouw is noodzakelijk omdat daar nog veel 3 persoons-kamers in gebruik zijn, die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Beweging 3.0 geeft vorm aan een nieuw totaal vastgoed- huisvestingsplan voor de 15 verpleeg- en verzorgingshuislocaties. Dit vraagt de komende jaren om een sterk vermogen en goede exploitatieresultaten.

Verder op de ingeslagen weg
Om de positieve resultaten te bestendigen zal de organisatie nog flexibeler moeten worden gemaakt. De nieuwe omgeving vraagt om deze flexibiliteit en vooral om lenig management en nieuw leiderschap. Daarbij ligt onze uitdaging op transparantie aan de maatschappij. Beweging 3.0 scoort bijzonder goed in het onlangs gepresenteerde Governance onderzoek van Ernst & Young. Hiermee gaat Beweging 3.0 volgens Arp verder op de ingeslagen weg.