Onderzoek naar norovirus in voedsel en omgevingsmonsters
VWA nieuws | 01 maart 2011
In de periode 2003 tot en met 2009 heeft de nieuwe Voedsel en Waren
Autoriteit (nVWA) veel geïnvesteerd in het verbeteren van de
technieken om virus in voedsel en omgevingsmonsters aan te tonen. Deze
technieken worden onder andere ingezet bij het zoeken naar de oorzaak
van meldingen van buikgriep. Het norovirus is een belangrijke
veroorzaker van buikgriep. Een klein aantal virusdeeltjes is al
voldoende om mensen ziek te maken. Het norovirus is vooral bekend van
de nieuwsberichten over cruiseschepen met buikgrieppatiënten. Geschat
wordt dat bij 12 tot 15% van de norovirusinfecties in Nederland mensen
de besmetting oplopen via besmet voedsel.
Onderstaande 3 rapportages belichten de uitkomsten van een aantal
studies van de nVWA van de afgelopen jaren. De nVWA heeft de uitkomsten
van de rapportages aan de betreffende brancheverenigingen voorgelegd om
na te gaan welke aanvullende maatregelen moeten worden genomen om
norovirusinfecties, opgelopen via voedsel, zo veel mogelijk te
voorkomen.
Meer informatie
* Prevalentie en bekendheid van norovirus in de horeca, 2008-2009
* Bronopsporing bij meldingen van voedselgerelateerde virusinfecties,
2003-2008
* Monitoring van norovirus in schelpdieren, 2003-2008
* Dossier norovirus
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen
met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.
De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
Voedsel en Waren Autoriteit