CDA


Nieuws
Ben Knapen bezoekt Wageningen en Lunteren
maandag 28 februari 2011

Staatsecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking bezocht op maandag 28 februari de WUR in Wageningen en Lunteren in het kader van de campagne voor de provinciale staten verkiezingen.

Gastcollege aan de WUR
Voedselvoorziening en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden was het thema van zijn lezing voor een groot aantal studenten aan de WUR. In het Engels (vanwege de aanwezigheid van vele buitenlandse studenten) legde de heer Knapen uit, dat de Nederlandse regering dit als een kernthema van het ontwikkelingsbeleid ziet. Het gaat daarbij niet alleen om voldoende voedselproductie, maar ook om inkomenszekerheid te bevorderen voor vele boeren in de derde wereld. Dat betekent tevens economische groei en daarmee wordt ook aangegeven, dat de private sector, inclusief het bedrijfsleven door de huidige regering, als een kernpartner in het ontwikkelingsbeleid wordt beschouwd. De WUR speelt een belangrijke rol in de uitvoering van dit beleid.

Werkbezoek aan boerderij De Groote Voort in Lunteren Wat heeft ontwikkelingssamenwerking te maken met de provincie? Er zijn veel buitenlandse studenten uit ontwikkelingslanden te gast in onze provincie voor studiedoelen, bijvoorbeeld bij PTC+ in Barneveld. Dit centrum voor praktijkleren heeft veel ervaring met het opleiden van jonge praktijkmensen uit het buitenland. Het PTC+ organiseert vaak excursies met buitenlandse studenten op de biologische boerderij van Jan Dirk en (kandidaat Statenlid) Irene van de Voort in Lunteren, De Groote Voort.

Samen met enkele provinciale kandidaten voor het CDA woonde de heer Knapen de excursie bij. Daarbij werd uitgelegd wat er komt kijken bij biologisch verantwoord boeren en kaas produceren.

Alles bij elkaar een zeer leerzaam en informatief werkbezoek, waarbij de aanwezige politici in de praktijk konden zien wat het betekent dat we als Nederland een kennisland zijn, en dat wij in staat zijn om die kennis ook over te dragen, mits er inderdaad ook politiek draagvlak voor is.

Voor het CDA is dat geen vraag, maar een uitroepteken.