Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 28 februari 2011
Proef met bladkorven in Alkmaar geslaagd
Alkmaar verdubbelt het aantal bladkorven
De proef met het inzamelen van bladafval in bladkorven is geslaagd. Zowel het inzamelresultaat als de reacties van bewoners waren erg positief. Daarom wordt de proef komende herfst uitgebreid met twaalf bladkorven. Dat houdt in dat er in totaal vierentwintig bladkorven in boomrijke gebieden komen te staan, die moeten bijdragen aan een duurzame scheiding.
In de twaalf bladkorven in Alkmaar, die als proef waren geplaatst, is in totaal ruim 21 ton bladafval ingezameld. Dit is een prima inzamelresultaat voor de proef. De verwachting is dat de inzamelresultaten in de toekomst steeds beter worden. Dit heeft uiteraard te maken met de uitbreiding, maar ook bewustwording (over afvalinzameling) speelt hierbij een rol.
Verbeteringen en locaties
De gemeente gaat aan de hand van de proef een aantal verbeteringen doorvoeren. De twaalf nieuwe bladkorven worden, net als de bestaande bladkorven, geplaatst in boomrijke buurten. Bij het vaststellen van de locaties wordt de hulp ingeroepen van de inwoners. Alkmaarders kunnen aangeven waar zij graag een bladkorf willen. Op basis van deze suggesties en behaalde inzamelresultaten besluit de gemeente waar ze geplaatst worden. U kunt uw locatiesuggesties sturen naar post@alkmaar.nl o.v.v. bladkorven.
Wat is een bladkorf?
Een bladkorf is een kooi zonder bodem, waarin bladafval kan worden verzameld. Op deze wijze wordt voorkomen dat groene GFT-rolemmers (te) snel vol raken. Verschillende gemeenten hebben goede ervaringen met de inzet van bladkorven. Voor Alkmaar, een gemeente met duurzame ambities, was dit een goede reden om te kijken of de inzet van bladkorven ook hier kon bijdragen aan betere afvalscheiding.
Wat mag er wel en niet in de bladkorf?
Bladkorven zijn uitsluitend te gebruiken voor bladafval. De bladeren mogen afkomstig zijn uit de tuin en van de stoep (openbare ruimte). Ander tuinafval zoals takken, planten en dergelijke mogen niet in de bladkorf worden verzameld. Voor dit afval dient de groene GFT-rolemmer gebruikt te worden.
Meer informatie
Voor meer informatie over afvalinzameling, afvalverwerking en afvalscheiden kunt u kijken op: www.alkmaar.nl (loket > afval en milieu) en www.alkmaar.nl/afvalscheiden