GroenLinks
Duurzame maaltijden uitdelen aan ouderen


01
mrt

1 mrt 2011, 18:00u
Locatie: Amsterdam
Sprekers: Liesbeth van Tongeren

De officiële start van het bijzondere burgerinitiatief SamSam Amsterdam (SSA). Op een groot aantal locaties verspreid door de stad bereiden dan duizenden Amsterdammers een lekkere en verse maaltijd voor zoveel mogelijk Amsterdamse senioren. Een happening die wordt gerealiseerd met de buurt, voor de buurt, waarbij verbindingen ontstaan tussen jong en oud en zeker ook tussen oudere mensen onderling.

SamSam Amsterdam vraagt met deze actie aandacht voor het feit dat tienduizenden senioren in Amsterdam (en nog veel meer in de rest van Nederland) zelden of nooit meer een écht verse, met zorg bereide maaltijd voorgeschoteld krijgen. Het is kant-en-klaar uit de magnetron wat de klok slaat, afkomstig uit grote centrale keukens of de supermarkt. In heel veel gevallen laten bovendien de omstandigheden waarin de maaltijd wordt genoten veel te wensen over als het bijvoorbeeld om gezelligheid gaat. En dat terwijl de maaltijd juist voor ouderen een belangrijke bijdrage kan leveren aan een groter gevoel van welbevinden. Uw aanwezigheid bij deze actie biedt een prachtige kans om, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, de betrokkenheid van uw partij bij dit beleidsthema te demonstreren.

SamSam Amsterdam (SSA) wil het belang van 'beter, vers, gezond, lekker en gezellig samen eten' voor senioren - binnen, maar zeker ook buiten zorginstellingen - bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. Wij zouden uw aanwezigheid bijzonder op prijs stellen, omdat SSA naadloos aansluit op het tweede baken van het VWS stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl, gebaseerd op de eigen kracht van de burger. SSA richt zich nadrukkelijk op de vragen die in dit programma worden gesteld: `Wat kunnen de burgers met hulp uit de directe sociale omgeving doen? Wat kan de rol zijn van de sociale verbanden in de wijk of buurt? Hoe kunnen vrijwilligers worden ingezet? Wat kunnen buren, en familieleden betekenen?'

SamSam Amsterdam inspireert burgers en organisaties om samen aan de slag te gaan en te zorgen voor verse maaltijden voor ouderen in Amsterdam - ook na 1 maart!

Niet voor niets gaat SamSam Amsterdam van start tijdens '7 Days of Inspiration' (28 februari t/m 6 maart). Een week waarin ons land door de bundeling van ideeën,energie en daadkracht van vele vrijwillig betrokkenen een `upgrade' krijgt.