Gemeente Den Haag

Hollands Spoor krijgt een nieuw Stationsplein

Gepubliceerd: 26 februari 2011 Laatste wijziging: 28 februari 2011

De entree van station Hollands Spoor naar de binnenstad krijg een metamorfose. De gemeente presenteerde het schetsontwerp voor een nieuw Stationsplein aan de buurt.

Het verbeteren van de uitstraling en invulling van het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg heeft voor de gemeente een hoge prioriteit. Zo wil de gemeente de gewenste particuliere investeringen in de buurt stimuleren.

Rode loper

De entree voor het station en het brede deel van de Stationsweg krijgt een natuurstenen vloer, die als een 'rode loper' de voetganger richting binnenstad leidt. Dit deel van de Stationsweg wordt speciaal ingericht voor voetgangers en fietsers. Het andere deel van de Stationsweg wordt eenrichtingsverkeer, in de richting van het station en de Parallelweg. Terrassen en een aantrekkelijke inrichting maken van het Stationsplein en omgeving een prettig uitgaans- en verblijfsgebied. In 2013 gaan de werkzaamheden van start.

Studentenwijk

De ligging van de Stationsbuurt maakt van deze wijk een echte studentenwijk. Het is daarom ook een interessante locatie voor studentenwoningen. Naast grotere studentencomplexen is er ook behoefte aan kleinschalige woonvoorzieningen voor studenten. De gemeente heeft daarom de regels voor kamerbewoning verruimt en biedt particuliere eigenaren de mogelijkheid hier op in te spelen.

Ontwikkelingen


* Staedion werkt aan de renovatie van Het Rode Dorp. Hier komen 140 studentenwoningen in een hofjessfeer.

* Vestia heeft een sloopvergunning aangevraagd voor het Sigma gebouw. Dit jaar start de nieuwbouw voor 96 studentenwoningen met publieke voorzieningen op de begane grond.

* De NS denkt na over de bouw van een hotal aan de kant van het Stationsplein.

* Geste groep gaat verder met de vernieuwing en renovatie van de horecapanden aan de Statonsweg.

* Voor het Grote belastingkantoor hebben een viertal gegadigden uit de markt zich gemeld.

* Het Kleine belastingkantoor staat op het punt om verkocht te worden aan een partij die hier woningen wil realiseren met op de begane grond publieksfuncties.

Beide belastingkantoren voor de eerste aanblik bij het verlaten van het station. De ontwikkeling van deze kantoren is doorslaggevend voor het succes van deze entree naar de binnenstad.
Station Hollands Spoor