Tomatenplukkers vragen Ahold 1 cent extra


Acties aan twee kanten van de oceaan

BOSTON, AMSTERDAM, DEN HAAG, 20110226 -- Morgen, zondag 27 februari, voeren tomatenplukkers uit Florida actie voor Ahold's dochterbedrijf Stop and Shop in Boston. Zij willen dat Ahold een overeenkomst afsluit waarin het fatsoenlijke lonen en arbeidsomstandigheden garandeert. Fastfoodketens als McDonald en Burger King en concurrenten als Whole Foods gingen al eerder akkoord. Ahold weigert tot nu toe.

In Nederland worden uit solidariteit bij vestigingen van Albert Heijn in Amsterdam en Den Haag picketlines georganiseerd.

Voor Boston: zie http://www.ciw-online.org/
In Amsterdam: Nieuwezijds Voorburgwal 226 (achter de Dam); 14.00 uur
In Den Haag: Grote Marktstraat 55 A: 15.00 uur

Achtergrond

In de gebieden waar onze wintertomaten vandaan komen wordt vaak onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt, met hongerlonen en terugkerende schendingen van werknemersrechten. Zo komen in Zuid-Spanje en in Italië geregeld situaties voor van regelrechte slavernij.

Hetzelfde verhaal speelt in de Verenigde Staten waar tomatenplukkers uit Florida vandaag actie voeren voor een dochterbedrijf van Ahold in Boston.

Een cent per pond

Onderdeel van de overeenkomst die de organisatie van de landarbeiders, de Coalition of Immokalee Workers (CIW) al met meerdere grote bedrijven heeft afgesloten is de afspraak dat 1 cent extra per pond betaald wordt aan de farmers, onder voorwaarde dat die cent dan doorbetaald wordt aan de werkers. Daarmee verdubbelt dan bijna dat loon. Daarnaast bevat de overeenkomst een bepaling dat werknemers een permanente stem krijgen in het organiseren van betere arbeidsomstandigheden.

FAIR-FOOD campagne

In een campagne van 10 jaar is het de CIW al gelukt om overeenkomsten te sluiten met meerdre grote fastfoodbedrijven als Burger King en McDonald’s. Afgelopen november beloofde ook de grootste organisatie van farmers om zich in te zetten voor de verbeteringen.

Ahold

Maar Ahold weigert de cent per pond te betalen. Het bedrijf zegt van zichzelf dat het het goed doet, en dat het eerlijke prijzen betaalt aan de farmers. Het zegt dat het blij is dat het de tomatenplukkers gelukt is een overeenkomst te sluiten met de farmers. En het zegt (opnieuw) dat de overheid de regels maar moet controleren.

'Mensenrechten zijn niet gratis'

Maar de farmers verbonden zich aan het doorgeven van de cent per pond. Als die cent niet komt is er ook niets om door te betalen.

'Het is juist de prijsdruk vanuit de grote ketens', zegt de CIW, 'die een belangrijke oorzaak is van de crisis in de landbouw van Florida. Mensenrechten zijn niet gratis; er is een prijs verbonden aan het repareren van wat Ahold en andere grote inkopers als Ahold in al die jaren hebben helpen afbreken door hun inkoopmacht in te zetten om steeds lager prijzen te vorderen.

Concurrenten van Ahold hebben zich er al aan verbonden en er is geen reden waarom het Ahold geoorloofd zou zijn om zijn aandeel in de verantwoordelijkheid te ontlopen.'

 Zie ook voor meer informatie: http://www.ciw-online.org/





Stichting Okia