Ingezonden persbericht
Miserere, de grote boetebedevaarten in Europa
Marrie Bot
26 februari - 25 april
Pelgrimeren is populair. Tegen de secularisatie in groeit het aantal bedevaartgangers en pelgrims nog altijd. Even verrassend is de aandacht voor Santiago. De tocht naar het graf van Jacobus in het Noordwesten van Spanje raakt meer en meer bekend. Geen bedevaart wordt ondersteund en gekoesterd door zoveel verenigingen, geen wandeltocht vertegenwoordigt zozeer de idealen van de Europese eenwording.
Het Museum voor Religieuze Kunst besteedt dit jaar volop aandacht aan dit unieke fenomeen in de vorm van het project Een weg van sterren..Pelgrimage & Santiago, dat op 14 mei van start zal gaan.
In aanloop naar deze expositie toont het museum de fotoserie Miserere van Marrie Bot (Bergambacht, 1946). Toen de fotografe midden jaren zeventig aan haar project begon, was de belangstelling voor bedevaarten tanende. Santiago de Compostela, het eens zo vermaarde heiligdom van de apostel Jacobus in het noordwesten van Spanje, werd zelfs niet langer tot de grote bedevaartsplaatsen gerekend. Marrie Bot liet de stad dan ook links liggen en verlegde haar aandacht naar in ons land nauwelijks bekende Ierse en Poolse bedevaartsoorden als Croagh-Patrick, Lough Derg, Zebrzydowski en Paclawska.
Miserere maakte indertijd veel indruk en staat nog immer te boek als een mijlpaal binnen de documentaire fotografie. De opnamen van pelgrims en broederschappen zijn soms confronterend. Beelden van fraai uitgedoste processies, maar ook van arme mensen die op hun blote knieën de laatste meters naar de top van de berg, naar het heiligdom afleggen. Beelden van trots, maar ook van zelf gekozen vernedering. En vooral van toewijding, van een geloof in Christus en Maria, op een wijze die weinigen in Nederland zouden kunnen of willen volvoeren.
Op zondag 20 maart, 14.00 uur, zal Marrie Bot in het museum een toelichting geven op haar serie. Zie verder: www.wegvansterren.nl
Miserere, de grote boetebedevaarten in Europa
Marrie Bot
26 februari - 25 april
Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden