Openbaar Ministerie

Pilot project 'straffen in de wijk' in Amsterdam West

26 februari 2011 - Arrondissementsparket Amsterdam

Afgelopen krokusvakantie heeft het Openbaar Ministerie (OM) samen met de Raad voor de kinderbescherming en Stadsdeel West in Amsterdam een nieuwe aanpak van taakstraffen onderzocht: het `straffen in de wijk'. Met medewerking van Stichting Connect Initiatieven en adviesbureau Mexit verrichtten acht jongens uit de stadsdelen West en Nieuw-West een werkstraf in hun eigen omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat een werkstraf minder herhaling van strafbaar gedrag oplevert dan een gevangenisstraf. Toch wordt ook bij werkstraffen steeds gezocht naar manieren om zoveel mogelijk te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Vaak wordt een werkstraf uitgevoerd ver van de eigen wijk en zonder dat de omgeving van een jongere weet dat het gebeurt. Bij het project `straffen in de wijk' wordt de omgeving van de jongere actief betrokken bij de werkstraf.

Goed voor de buurt en goed voor de jongeren
De achterliggende gedachte is dat je jongeren moet straffen en tegelijk toekomstperspectief moet bieden. Tijdens de werkstraf moesten de jongeren onder meer grondig een aantal straten en binnentuinen schoonmaken in de buurt waar zij zelf wonen. Daarnaast werden zij gemotiveerd om na hun straf deel te nemen aan andere activiteiten van Stichting Connect Initiatieven.

De ouders van de jongeren werden betrokken bij de uitvoering van de werkstraffen. Zo zijn voorafgaand aan de straf huisbezoeken afgelegd door een actieve groep vaders van Connect Initiatieven. Zij konden vanuit hun eigen ervaring de andere vaders aanspreken op hun rol als ouder. De ouders reageerden hier positief op en voelen zich gehoord en ondersteund.

De Raad voor de kinderbescherming en het OM hielden de jongeren goed in de gaten. Zodat op het moment dat zij zich niet aan de afspraken zouden houden, ze meteen met de politie te maken zouden krijgen. Op deze manier konden de jongens werkritme en -ervaring opdoen, zichtbaar iets terug doen voor hun eigen buurt en tegelijk betere kansen voor zichzelf creëren. Na afloop van het project is met de jongeren gesproken over hun werkstraf.

Vervolg
Het project zal door het OM met alle betrokkenen worden geëvalueerd. Daarna wordt onderzocht en besproken op welke manier het een vervolg kan krijgen.

Naast het OM, de Raad voor de kinderbescherming, Stadsdeel West en Stichting Connect Initiatieven en Mexit zijn ook de woningcorporaties Eigen Haard en Rochdale en de Politie Amsterdam betrokken bij het project.

.