GroenLinks

Zaterdag 26 februari 2011, 10:42u - Tofik Dibi

* kabinet-Rutte

* Mark Rutte

* multi-culturele samenleving

GroenLinks roept Rutte op te reageren op aanvallen op zijn burgers

Kamerlid Tofik Dibi roept premier Mark Rutte op stelling te nemen over de aanvallen van zijn coalitie- en gedoogpartners op Nederlandse moslims en de multiculturele samenleving. In een ingezonden brief in De Volkskrant van 26 februari daagt hij Rutte voor 2 maart eindelijk eens te tonen dat hij premier is van alle Nederlanders.

PVV en CDA zijn de afgelopen maanden regelmatig flink van leer getrokken tegen de Nederlandse moslims en de multiculturele samenleving. De ene keer is het Geert Wilders die verbeeldt dat `overal in Europa de lichten uitgaan', omdat `overal in Europa de elites fungeren als beschermers van een ideologie die al veertien eeuwen uit is op onze vernietiging'. De andere keer is het vice-premier Maxime Verhagen die ons mededeelt dat 'de multiculturele samenleving is mislukt'.

Tofik Dibi: "Elke keer schittert er één door afwezigheid om deze heren van nuchtere repliek te voorzien: Mark Rutte. De premier van alle Nederlanders en de leraar van een groep kinderen die staat voor de multiculturele samenleving."

Lees hier de open brief:

Beste minister-president,

Iedereen heeft er één. Soms twee. Een juf of meester die de loop van onze levens heeft veranderd. Zij leerden ons niet alleen lezen en schrijven, maar leerden ons te durven dromen. Zij maakten van spiegels ramen en van drempels doorzettingskracht. U bent als geen ander bekend met de inspiratie die uitgaat van een bevlogen docent voor de klas. Want niemand minder dan de premier himself doceert wekelijks twee uur maatschappijleer op het Haagse Varias College aan een VMBO-klas.

Vrees niet, ik zal niet over de bezuinigingen in het onderwijs beginnen. De reden dat ik u deze open brief schrijf, is omdat ik vind dat het van grote klasse getuigt dat u met uw docentschap actief uitdraagt hoe eervol en essentieel het is om een nieuwe generatie Nederlanders te mogen onderwijzen in een tijd dat we naarstig op zoek zijn naar goede docenten.

Maar meer dan dat en meer dan welke andere docent maatschappijleer dan ook, kunt u over onze samenleving een fundamenteel verhaal vertellen aan uw leerlingen. U kunt als premier van een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV hoogstpersoonlijk getuigen van de verschillende ideeën die in een open en vrije samenleving leven. U kunt uitdragen dat wij in Nederland al deze verschillende opvattingen kunnen overbruggen. Ideeën die we in onze parlementaire democratie nooit mogen onderdrukken, isoleren of bestraffen, maar die we in het publieke debat vrijelijk moeten uiten en bestrijden met een eigen verhaal.

Wat ik persoonlijk ook vind van de gedoogconstructie, u kunt aan onze nieuwe generatie Nederlanders leren dat er ruimte voor verschil moet bestaan in een democratische rechtsstaat. U kunt ze voorzien van een schild als verschillende meningen botsen en u kunt ze wapens geven in de vorm van woorden waarmee ze hun eigen mening leren formuleren. U kunt ze leren omgaan met 16,5 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde. Een stukje aarde waar ze, in uw eigen woorden, door te knokken 'uiteindelijk burgemeester van Rotterdam kunnen worden'.

U kunt veel voor deze bloeiende en groeiende generatie betekenen, maar op één punt blijft u pijnlijk in gebreke. Zodra u maatschappijleer verruilt voor de maatschappij en de lerarenkamer voor de Tweede Kamer lijkt u uw leerlingen volledig te vergeten.

Het kan niet anders dan dat u uw leerlingen was vergeten toe u in weekblad Elsevier de volgende oproep deed in aanloop naar de komende Statenverkiezingen: 'Het maakt niet uit wat u stemt, als het maar op CDA, PVV of VVD is'. Politieke samenwerking met de PVV is wezenlijk anders dan deze stemoproep. Hiermee droeg u Nederlanders op om op een partij te stemmen die voor uw leerlingen twee aparte Grondwetten en twee aparte Wetboeken van Strafrecht in petto heeft al naar gelang hun afkomst.

Maar in het publieke en politieke debat lijkt u uw leerlingen pas echt te vergeten. Om de haverklap nemen uw politieke bondgenoten stellingen in die uw leerlingen raken. De ene keer is het Geert Wilders die verbeeldt dat `overal in Europa de lichten uitgaan', omdat `overal in Europa de elites fungeren als beschermers van een ideologie die al veertien eeuwen uit is op onze vernietiging'. De andere keer is het vice-premier Maxime Verhagen die ons mededeelt dat 'de multiculturele samenleving is mislukt'. Premier, uw leerlingen zijn die multiculturele samenleving. Elke keer schittert er één in afwezigheid om deze heren van nuchtere repliek te voorzien: de eerste liberale premier van Nederland sinds 1918.

Ik realiseer me terdege dat u er een dagtaak aan zou hebben om op elke scheet van uw bondgenoten te reageren, maar premier zijn van en voor alle Nederlanders is meer dan een vrijblijvend voornemen. Het vraagt van u in woord en daad deel te nemen aan het debat en stelling te nemen op momenten wanneer uw bondgenoot bijvoorbeeld verkondigt dat 'het grote probleem is dat je nooit weet of een moslim taqqiya pleegt', oftewel de waarheid spreekt. Met uw oorverdovende stilte lijkt u niet alleen uw leerlingen te vergeten, maar opvattingen als deze te legitimeren.