Stivoro

âVergoedingssiteâ voorziet duidelijk in behoefte: meer dan 132.500 bezoekers in twee maanden tijd

Den Haag, 25 februari 2011 â De vergoeding van stoppen met roken voorziet duidelijk in een maatschappelijke behoefte. Sinds bekend is dat hulp bij het stoppen met roken in 2011 is opgenomen in de basiszorgverzekering is de campagnesite van STIVORO en KWF Kankerbestrijding massaal bezocht. In twee maanden tijd (14 december 2010 â 15 februari 2011) hebben ruim 132.500 bezoekers actief gezocht naar informatie en ondersteuning bij het stoppen met roken. Veel zorgverzekeraars hebben inmiddels duidelijk in kaart gebracht welke effectieve hulp ze precies vergoeden. Rokers kunnen zo zelf kiezen welke hulp ze willen gebruiken.

Niet alleen het aantal bezoekers van de campagnesite is enorm, maar ook de hoeveelheid aanmeldingen voor begeleiding bij stoppen met roken. âIn de periode 14 december 2010 tot 15 februari 2011 hebben maar liefst 2.012 rokers zich aangemeld voor Telefonische Coaching van STIVORO. Ze worden hierbij aan de hand van een aantal telefonische gesprekken professioneel begeleid bij het stoppen met roken. Twee jaar geleden waren dat er in een vergelijkbare periode âslechtsâ 155. Deze flinke toename zal ongetwijfeld ook bij andere aanbieders van stoppen-met-roken-ondersteuning het geval zijn. We kunnen daarom niet anders concluderen dan dat het wegnemen van de financiële drempel voldoet aan een maatschappelijke behoefte. De verwachting is dat het succes volgend jaar al vast te stellen is in het aantal rokersâ, aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO, het expertisecentrum voor tabakspreventie.

Website zorgverzekeraar raadplegen
Veel zorgverzekeraars hebben inmiddels duidelijk in kaart gebracht welke hulp ze precies vergoeden. De vergoeding via de basisverzekering geldt alleen voor stoppen-met-rokenprogrammaâs die bestaan uit gedragsmatige ondersteuning (bijvoorbeeld groepstraining) of een combinatie van gedragsmatige ondersteuning met farmacologische ondersteuning (bijvoorbeeld nicotinevervangers). Van Gennip: âAfhankelijk van de zorgverzekeraar wordt bepaalde hulp wel of niet vergoed en worden aanvullende voorwaarden gesteld. Sommige verzekeraars schelden het eigen risico kwijt, of willen een verwijzing van een (huis)arts naar het programma. Het is daarom verstandig dat mensen daarvoor de website van hun eigen zorgverzekeraar raadplegen of er eventueel contact mee opnemenâ. Zorgweb onderzoekt op dit moment welk stoppen-met-rokenaanbod door verzekeraars wordt aangeboden. Deze informatie zal in april beschikbaar worden gemaakt via de site van STIVORO.

Om rokers te wijzen op de juiste stopmethoden, maar vooral om te laten zien dat die methoden vergoed worden, heeft STIVORO samen met KWF Kankerbestrijding van 15 december 2010 tot en met 31 januari 2011 de campagne âEcht stoppen met roken kan met de juiste hulp en die wordt in 2011 vergoed!â gevoerd. Zie voor campagnesite:www.stopautomaat.nl