Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG International wint nieuwe opdrachten in Ethiopië en Zuid Soedan

25.02.2011

VNG International heeft in februari twee belangrijke opdrachten verworven in Ethiopië en Zuid Soedan.
De opdracht voor VNG International in Ethiopië is onderdeel van een veel groter programma van de Wereldbank en andere donoren, waaronder de Nederlandse overheid, dat zich richt op basisdienstverlening door lokale overheden aan de inwoners op het gebied van water, educatie, landbouw en zorg.

De opdracht voor VNG International richt zich op verantwoording van de overheid richting haar burgers. Het gaat om zogenaamde `social accountability' - hoe ervaren burgers de dienstverlening van de overheid? Is zij adequaat? Worden gemarginaliseerde groepen bereikt? Worden burgers voldoende betrokken bij planning en besluitvorming? Door subsidies te verstrekken aan lokale NGO's worden in 170 districten (ruim 40% van het land) activiteiten en trainingen georganiseerd op het raakvlak tussen burger en bestuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei instrumenten zoals participatief begroten en plannen, enquêtes onder burgers naar kwaliteit dienstverlening en benchmark onderzoeken. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van $ 18 miljoen.

In Zuid Soedan gaat het om een contract van $ 1 miljoen voor het trainen en opleiden van staf van lokale overheden in 5 staten in Zuid Soedan, te weten: Lakes, Western Bahr el Ghazal, Eastern Equatoria, Western Equatoria en Central Equatoria. Hoewel formeel nog niet onafhankelijk van het Noorden, is de overheid van Zuid Soedan hard bezig haar openbaar bestuur goed in te richten. VNG International gaat trainers trainen om zo alle lokale overheden te bereiken.

Training en opleiding gaan over de kerntaken van het lokaal bestuur en richt zich op zowel bestuurders, raadsleden als ambtenaren. Bovendien zal er ook gewerkt worden aan het versterken van intergemeentelijke samenwerking, de relatie met de Local Government Board (nog het meest vergelijkbaar met een vereniging van gemeenten) en de departementen. De opdracht is verleend door het zogenaamde Capacity Building Trust Fund waar veel donoren aan bijdragen en wordt uitgevoerd met ICCO.

VNG International staat voor het versterken het lokale bestuur wereldwijd. Dit doen wij door bij te dragen aan de versterking van het lokaal bestuur en zijn verenigingen en trainingsinstellingen in Midden- en Oost-Europa, Afrika, Azië, en Latijns-Amerika.