Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Statenleden keren zich tegen regeerakkoord

'Bestuur Provincies niet verkleinen'

AMSTERDAM, 24 februari 2011

Het merendeel van de Provinciale Statenleden voelt er niets voor om het aantal Statenleden te verminderen, zoals het kabinet wil. De provincies tellen nu tezamen 564 Statenleden. En dat moet zo blijven, vindt 57,3% van de respondenten in een enquête van BNR.

Jantien Fröling, Statenlid voor de ChristenUnie in Zuid Holland: "Vier jaar geleden heeft er al een flinke vermindering van het aantal Statenleden plaatsgevonden. Er is toen bijna een derde vanaf gegaan. Dus wij zitten in Zuid-Holland nu met 55 Statenleden. En we hebben allemaal onze handen vol."

Paul Wessels, Statenlid voor D66 in Limburg: "Het kabinet is een beetje van de ratten besnuffeld."

Marianne Luyer, lijsttrekker voor het CDA in Flevoland denkt dat het aantal Statenleden met hooguit 10% kan worden verminderd. Luyer: "Op dit moment is het nog zo dat Statenleden heel veel werk moeten verzetten. Dus als dat niet veranderd kunnen we zeker niet met minder toe."

Het kabinet komt na de verkiezingen van 2 maart 2011 met plannen over een nieuwe samenstelling van de Provinciale Staten.

BNR heeft alle 564 zittende Statenleden aangeschreven; de helft heeft de vragenlijst ingevuld.

------------------------------------------einde persbericht------------------------------------

De vraag in de enquête was: met welk percentage kan het aantal Provinciale Statenleden wat u betreft worden verminderd? Moet hetzelfde blijven : 57,3%
Met 10% : 16,1%
Met 25% : 17,1%
Met 50% : 2,8%
Geen mening : 6,6%