Ingezonden persbericht


Persbericht

Partij voor de Dieren wil jachtvrije gebieden in Gelderland

Arnhem, 24 februari 2011 - Op zaterdag 19 februari jl. vond in het kader van de actie 'Hart voor natuur' een verkiezingsdebat plaats in Radio Kootwijk. Twaalf verschillende politieke partijen mochten hun ideeën voor natuur en landschap in Gelderland aan het publiek voorleggen. Het idee van Luuk van der Veer, de lijsttrekker Partij voor de Dieren in Gelderland, is het instellen van jachtvrije gebieden in Gelderland.

Op de Veluwe wordt jaarlijks ongeveer 80 % van de wilde zwijnenpopulatie afgeschoten, ondanks dat het om een beschermde diersoort gaat. Ook bij herten en reeën is het afschotpercentage hoog. Door jachtvrije zones aan te wijzen, ontstaan gebieden waarin de dieren veilig kunnen leven. De dieren zullen zo minder schuw worden en dat is aantrekkelijk voor recreanten. De jachtvrije gebieden moeten inzichtelijk worden gemaakt op een kaart, zodat controle door Provinciale Staten mogelijk is. Het idee is om klein te beginnen en de gebieden jaarlijks uit te breiden. De jachtvrije gebieden moeten met elkaar verbonden worden als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Een voorbeeld hiervan is een mogelijke verbinding van de Oostvaardersplassen met het Reichswald in Duitsland.

Het college van Gedeputeerde Staten geeft weinig inzicht in de leefgebieden van bijvoorbeeld wilde zwijnen en herten. Van belang is dat inzichtelijk wordt gemaakt hoe de leefgebieden historisch zijn gegroeid, hoe het beheer plaatsvindt en welke belangen er meespelen. Als deze informatie bekend is, kunnen stappen worden gezet om de leefgebieden op een diervriendelijkere manier te beheren. Door jachtvrije zones in te stellen, maar ook door wildoversteekplaatsen te maken en wildroosters en rasters te plaatsen om verkeersongevallen en schade aan landbouw te voorkomen.

Enkele terreinbeherende organisaties hebben positief gereageerd op het idee van de Partij voor de Dieren. Zij zien mogelijkheden voor het instellen van jachtvrije gebieden. De Partij voor de Dieren hoopt van harte dat het niet bij een idee blijft, maar dat alle betrokkenen zich in willen zetten om in de toekomst daadwerkelijk jachtvrije zones in Gelderland te realiseren.

In het Kieskompas hebben enkele politieke partijen zich al uitgesproken voor het verbieden van de jacht in heel Gelderland. Van der Veer verwacht dat ook enkele van de andere partijen het voorstel voor jachtvrije zones zullen steunen. De Partij voor de Dieren zal daartoe voor het zomerreces een voorstel indienen.