Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 februari 2011

Brasil festival amsterdam, new york philharmonic en bijzondere 'weekenden met...'

Eigen Programmering en activiteiten Het Concertgebouw seizoen 2011/2012

Brasil Festival Amsterdam - oktober 2011
Na succesvolle festivals over India en China richt Amsterdam in oktober 2011 de schijnwerpers op Brazilië. In het Brasil Festival Amsterdam, dat de vele facetten van de Braziliaanse cultuur belicht, werkt Het Concertgebouw samen met zo'n 25 Amsterdamse culturele instellingen. Net als bij het Amsterdam India Festival in november 2008 wordt er ook een economisch programma georganiseerd. In Het Concertgebouw zal de diversiteit van de Braziliaanse muziek over de volle breedte te horen zijn, met de typisch Braziliaanse choro, de samba en de bossa nova maar ook met oude muziek, Villa-Lobos, de historie van de Braziliaanse gitaar en Braziliaanse jazz. Een van de highlights is het optreden van Maria Bethania: sinds zij in 1965 doorbrak met de protestsong Carcarà is ze dé stem van Brazilië. Het Koninklijk Concertgebouworkest verkent de zuidelijke sferen met de Braziliaanse pianist Nelson Freire. Het openingsconcert wordt gegeven door de onder Brazilianen befaamde familie Assad. De Kleine Zaal-concerten van het Brasil Festival Amsterdam zullen veelal worden gepresenteerd in de vorm van een double bill, met verschillende acts vóór en na de pauze. Voor kinderen is er een swingend muziekfeest in Braziliaanse sferen met Lilian Vieira. Het Brazilië-thema keert ook terug in twee zondagochtendconcerten: Braziliaanse Barok met Jan Willem de Vriend en zijn Combattimento Con sort Amsterdam en een volledig Villa-Lobos-programma met de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor onder leiding van de Braziliaanse koorchef Celso Antunes. Alle festivalinformatie is te vinden op www.concertgebouw.nl/brasil.

Haitink en Beethoven
Na de succesvolle concerten in januari 2011 met de symfonieën 2, 3, 5 en 8 keert Bernard Haitink met het Chamber Orchestra of Europe terug voor de finale van zijn veelgeprezen Beethoven-cyclus. In februari 2012 geeft hij verspreid over drie avonden zijn visie op de symfonieën 1, 4, 6, 7 en 9, aangevuld met het Tripelconcert met Renaud en Gautier Capuçon en pianist Frank Braley.

New York Philharmonic Special
De New York Philharmonic - voor het laatst in Nederland te beluisteren in 2005 - besspeelt op twee achtereenvolgende avonden in februari de Grote Zaal, onder leiding van chef-dirigent Alan Gilbert. Voor Beethovens Vioolconcert brengt het orkest Frank Peter Zimmermann mee en in het Eerste pianoconcert van Tsjaikovski is Lang Lang de solist.

Grote Zaal
Het 'debut de saison' op 6 september wordt ingevuld door Murray Perahia, die vanachter de vleugel de Academy of St-Martin-in-the-Fields leidt in onder andere pianoconcerten van Bach en Mozart. Liefhebbers van opera kunnen uitzien naar Mozarts Die Entführung aus dem Serail met Frans Brüggen en zijn Orkest van de Achttiende Eeuw en Händels Ariodante met in de titelrol Joyce DiDonato. De Koorserie biedt geliefd repertoire als Mozarts Requiem en Krönungsmesse door Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Sir John Eliot Gardiner presenteert met zijn Monteverdi Choir een uitgelezen koorprogramma en het Groot Omroepkoor sluit de serie in Beethovens Negende onder leiding van Bernard Haitink. Wegens groot succes in voorgaande seizoenen verzorgen de koorknapen van het Choir of King's College uit Cambridge een programma met Christmas Classics. In de laatste maanden van het Mahler-herdenkingsjaar 2011 zijn diens Des Knaben Wunderhorn en Das Lied von der Erde geprogra mmeerd met onder anderen Christian Gerhaher en Christianne Stotijn. Bach-liefhebbers kunnen zich verheugen op een cantateprogramma met Andreas Scholl, het Magnificat door het Bach Collegium Japan, de Johannes-Passion met het Nederlands Kamerkoor en de Matthäus-Passion met Philippe Herreweghe en zijn keurtroepen uit Gent. Onder de instrumentale solisten in de Grote Zaal zijn grote namen als Janine Jansen, Maria Joào Pires, Enrico Pace, Liza Ferschtman, Sergey Khachatryan en Hélène Grimaud. In de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten dirigeren onder anderen Riccardo Chailly en Antonio Pappano.

Kleine Zaal
'Weekenden met' worden in 2011-2012 georganiseerd rondom KCO-solohoboïst Alexei Ogrintchouk - die ook een masterclass zal geven - en pianianist Alexandre Tharaud. Deze laatste koos als thema de gekte en de schoonheid in de muziek van Satie. Deze excentrieke componist wordt nog eens extra geëerd met de serie Erik Satie Centraal, met onder andere een avond met pianist Reinbert de Leeuw, wiens Satie-opnames uit de jaren 1970 nog steeds maatgevend zijn. Pianorecitals worden verder gegeven door Yevgeny Sudbin, Francesco Piemontesi en Khatia Buniatishvili; op deze laatste, nog jonge pianiste staat in drie concerten een spotlight. Op klavecimbel verzorgt 'eminence grise' Gustav Leonhardt een solo-avond en op fortepiano verwelkomen we opnieuw Kristian Bezuidenhout, dit keer samen met de jonge Nederlandse mezzosopraan Rosanne van Sandwijk. Muziek en gesproken tekst gaan een verbond aan in de series Scherpdenkers en Keuze van de Schrijver -- met onder anderen Preludium-columnist Ramsey Nasr over zijn held Dmitri Sjostakovitsj. Ook de serie Film en Muziek zet met drie originele programma's de toonkunst in een breder perspectief. In de serie Tijdgenoten wordt onder andere de tachtigste verjaardag van Sofia Goebaidoelina gevierd en zijn premières voorzien van Christian Mason en Nico Muhly. En natuurlijk houdt Het Concertgebouw vast aan zijn hooggewaardeerde traditionele series met liedrecitals, pianotrio's, strijkkwartetten en kamermuziek in samenstellingen van duet tot en met octet; wederom ingevuld door artiesten van wereldfaam én nieuw talent.

Jazz en Tracks
Naast zijn kernprogrammering van klassiek repertoire zet Het Concertgebouw ook zijn deuren open voor andersoortige concerten. Onder het motto 'Short Concerts, Long Nights' krijgt Tracks een vervolg, de serie donderdagse 1-uursconcerten waarin klassiekers worden afgewisseld met moderne tracks; met borrel en dj na afloop. De jazzhistorie van Het Concertgebouw wordt voortgezet met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar ook met Dianne Reeves en een vierdelige serie samengesteld door altsaxofonist Benjamin Herman in de Kleine Zaal.

Kinderconcerten
'Geheimen voor je Oren' is de serie muziekvoorstellingen op zaterdag- en zondagmiddagen voor kinderen van 4 tot 12 jaar: hoe klinkt anders, hoe klinkt hemels, hoe klinkt een huis? Er zijn voor seizoen 2011-2012 zes nieuwe producties in de maak, deels in samenwerking met Oorkaan, op het vlak van kindervoorstellingen de vaste partner van Het Concertgebouw. Ook de bekende projecten Zing met ons mee (met Tania Kross) en KleuterSinfonietta (met Amsterdam Sinfonietta) krijgen een geheel nieuwe invulling.

Sponsors en fondsen
De Eigen Programmering van Het Concertgebouw wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit kaartverkoop, sponsoring en fondsenwerving. Dankzij de steun van de corporate partner en de sponsors van concerten, series en van het Brasil Festival Amsterdam kan Het Concertgebouw een programma van wereldklasse bieden. Met de komst van corporate partner Deutsche Bank en de sponsors die zich aan het concertseizoen 2011-2012 hebben verbonden, zijn de inkomsten uit sponsoring gestegen. Het Fonds Podiumkunsten heeft bijgedragen aan de series Tracks en Scherpdenkers.

Corporate partnership: Deutsche Bank
In januari 2011 is Het Concertgebouw NV voor het eerst in zijn geschiedenis een corporate partnership aangegaan, met Deutsche Bank. 'Passion to perform', het credo van Deutsche Bank, sluit naadloos aan op de missie van Het Concertgebouw: 'Mensen verrijken met de mooiste muziek'. Dit partnership voor minimaal vijf jaar biedt beide partijen nog meer ruimte voor creativiteit, inspiratie en vernieuwing - zeker als het gaat om educaatie, participatie en ontwikkeling van jong talent.

Educatie en Participatie
Zelf zingen in Het Concertgebouw kan met een van de Zing en Beleef-series: interactieve ontdekkingsreizen door de muziekgeschiedenis waarin komend seizoen het kerstrepertoire, de Barok en de Romantiek onder de loep genomen worden. Voor volwassenen zijn er cursusreeksen over de symfonie en over hedendaagse muziek, een basiscursus muziekgeschiedenis en een vervolg op de cursus Dirigentenportretten. Educatieprojecten ten behoeve van het primair en het voortgezet onderwijs vinden plaats onder de noemer 'Grote Zaal en Kleine Zaal als klaslokaal'; deze schoolprogramma's bieden plaats aan in totaal meer dan 30.000 leerlingen. Met zijn binnenschoolse muziekeducatieprogramma ondersteunt Het Concertgebouw bovendien de leerkrachten in het primair onderwijs in Amsterdam bij het invoeren van kwalitatief hoogwaardig en passend muziekonderwijs.

Het Concertgebouw Open
De derde editie van deze open dag vindt plaats op zaterdag 25 juni 2011.

Gratis lunchconcerten
De lunchconcerten, elke woensdag om 12.30 uur in de Grote of Kleine Zaal, genieten een grote belangstelling. De programmering loopt van oude muziek tot hedendaags repertoire en van openbare repetities door het Koninklijk Concertgebouworkest tot uitvoeringen van aanstormend talent.

Het Zondagochtend Concert
Het Concertgebouw en de AVRO organiseren van september 2011 tot juni 2012 veertig zondagochtendconcerten, wekelijks van 11.00 tot 12.00 uur en voorafgegaan door het live-radioprogramma 'Spiegelzaal'. In de 17de editie van Het Zondagochtend Concert onder andere Barok met Johannette Zomer in Pergolesi's Stabat mater, Jean-Guihen Queyras in Vivaldi's celloconcerten, blokfluitist Erik Bosgraaf (winnaar Nederlandse Muziekprijs 2010) met Bach op Eerste Kerstdag en Barokopera Amsterdam met een Purcell-gala. De Weense Klassieken zijn vertegenwoordigd met onder meer van Mozart het Klarinetconcert (door Martin Fröst), de Veertigste én de Jupiter. Debussy en Ravel keren in de programma's van 2011-2012 regelmatig terug. Onder de vele befaamde pianisten die op de zondagochtenden Het Concertgebouw aandoen, zijn Ronald Brautigam (Stravinsky), Maria Joào Pires (Chopin), Nikolaj Lugansky (Ravel), Andreas Staier (Mozart) en de winnaar van het Koningin Elisabethconcours 2010: Denis Kozh ukhin. Het Zondagochtend Concert wordt mede mogelijk gemaakt door Menzis.

Robeco Zomerconcerten
De programmering van de Robeco Zomerconcerten 2011 wordt in de loop van maart bekendgemaakt in een apart persbericht.

Opmaat naar 125-jarig jubileum
In 2013 viert Het Concertgebouw zijn 125-jarig jubileum. Het Concertgebouw zal dit kroonjaar gebruiken om de geschiedenis van dit unieke monument, de legendarische programmering en het belang van een levende muziekcultuur te benadrukken. Een deel van de activiteiten zal samen met het Koninklijk Concertgebouworkest worden georganiseerd, dat ook zijn 125-jarig jubileum viert. In het kader van de jubileumviering zal een vaste infrastructuur voor streaming via internet en narrowcasting middels schermen worden gerealiseerd. Voor de jubileumviering en deze infrastructuur heeft Het Concertgebouw van de BankGiro Loterij een zeer genereuze bijdrage ontvangen van 1,5 miljoen euro.