Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/119472.pdf

Brussel, 23 februari 2011

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie over Libië

De Europese Unie is ernstig verontrust over de ontwikkelingen in Libië. Wij veroordelen met kracht de gewelddaden en de inzet van wapens tegen burgers, en betreuren de repressie van vreedzame demonstranten, die geleid heeft tot de dood van honderden burgers. Deze brute, massale schendingen van de rechten van de mens zijn onaanvaardbaar.
De EU herhaalt haar oproep het gebruik van geweld onmiddellijk te beëindigen en stappen te nemen om tegemoet te komen aan de rechtmatige verlangens van de bevolking, onder meer door middel van een nationale dialoog. Alle beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, ook via het internet, en van de vrijheid van vreedzame vergadering moeten onmiddellijk worden ingetrokken. De wil van de bevolking van Libië, aan wier zijde de EU zich schaart, moet worden geëerbiedigd.
Wij zijn verheugd over de verklaring van de VN-Veiligheidsraad van 22 februari 2011, waarin de regering van Libië wordt opgeroepen haar verantwoordelijkheid voor de bescherming van haar bevolking te nemen en de Libische autoriteiten worden opgeroepen de rechten van de mens en het internationaal humanitair recht te eerbiedigen. Ook zijn wij ingenomen met de verklaring van de Arabische Liga van 22 februari. Aan internationale mensenrechtenwaarnemers en humanitaire instanties dient onverwijld toegang te worden verleend. De EU staat gereed om waar nodig humanitaire hulp te verlenen.
Ook dringt de EU er bij de Libische autoriteiten op aan de veiligheid van alle buitenlanders te waarborgen, en het vertrek van degenen die het land willen verlaten mogelijk te maken. Voorts is de EU verheugd over de oproep van de VN-Veiligheidsraad een transparant, geloofwaardig en onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Libië in te stellen, en over het beleggen van een bijzondere zitting van de VN-Mensenrechtenraad op 25 februari.
De EU wijst er in dit verband op dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de brute agressie en het geweld tegen burgers hiervoor verantwoording zullen moeten afleggen. De EU heeft besloten de onderhandelingen met Libië over de kaderovereenkomst tussen de EU en Libië op te schorten en is bereid verdere maatregelen te nemen.