Ingezonden persbericht


24 februari 2011

Financiële bijdrage Oranje fonds aan 2e termijn lectoraat van HU

Het Oranje Fonds levert ook een financiële bijdrage aan de tweede termijn van het lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening (IMD) van Hogeschool Utrecht (HU). Het gaat om een bedrag van 470.000 euro. De tweede periode van het lectoraat loopt van 1 maart 2011 tot en met 2015. Het lectoraat IMD is verheugd dat door deze financiële injectie een nieuwe termijn mogelijk wordt gemaakt. De leerstoel is onderdeel van het Kenniscentrum Sociale Innovatie bij Hogeschool Utrecht.

In de tweede termijn is het onderzoek van het lectoraat gericht op met name de ethische kanten van het sociaal werk. Het gaat o.a. om de morele oordeelsvorming bij de sociale professional. Die loopt in de hulpverlening aan cliënten namelijk vaak tegen morele dilemma's aan. Als een professional een cliënt aanspreekt op zijn gedrag, is de logische vraag: welk gedrag is dan wel wenselijk? En op basis van welke normen en waarden wordt dat bepaald? Het lectoraat wil de hulpverleners helpen om hun oordelen zorgvuldig af te wegen.

Binnen het lectoraat gaan twee bijzonder lectoren zich richten op de geschiedenis van het sociaal werk en de verdieping van de theoretische basis van het sociaal werk.

Tot een voortzetting van het lectoraat is besloten na een positieve evaluatie door de samenwerkingspartners bij dit lectoraat: Hogeschool Utrecht, het Oranje Fonds en de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers. Onder leiding van lector Lia van Doorn leverde het lectoraat in de afgelopen 4 jaar een bijdrage aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk van het sociaal werk. Tevens bracht het de verworven kennis over naar de opleidingen social work bij de HU. Dit gebeurde via een scala aan publicaties, praktijkgericht onderzoek, bijeenkomsten en andere activiteiten.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

Over het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 24 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode loterij en De Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Maxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Over de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers De NVMW is een platform van ruim 4000 professionals. Als representatieve beroepsvereniging die zichtbaar is in de maatschappij behartigt de NVMW collectieve belangen van professionals. Bovendien borgt de NVMW de kwaliteit van het beroep en maakt kennisoverdracht mogelijk. De NVMW vertegenwoordigt het maatschappelijk werk in alle sectoren. Leden houden zich aan de Beroepscode en zijn hieraan toetsbaar.

De leden zijn actief in functiegroepen die onder andere werksector specifieke functiebeschrijvingen en competenties ontwikkelen. Ook kunnen leden deelnemen aan regionetwerken die, in samenwerking met hogescholen, studiemiddagen organiseren. De NVMW werkt nauw samen met brancheverenigingen, hogescholen, opleidingsinstituten, kennisinstituten, lectoraten, hoogleraren, werkgevers en andere belangen- en beroepsverenigingen.