Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
24 februari 2011

WEST-VLAAMSE JONGE TOPCHEF KOOKT IN THE NATIONAL GALLERY IN LONDEN

Vanaf vandaag tot en met 31 mei staan West-Vlaamse gerechten op de menukaart van het museumrestaurant van The National Gallery in Londen. Naar aanleiding van de tentoonstelling over de Vlaamse Renaissance schilder Jan Gossaert wordt een 'Flanders menu' op de restaurantkaart geplaatst. Voor de samenstelling van het menu werd de jonge West-Vlaamse chef Matthieu Beudaert (Tables d'Amis) uit Kortrijk geselecteerd.

West-Vlaanderen blijft een topregio op gastronomisch vlak. De provincie telt 26 Michelinsterren en 35 restaurants behalen een score van 15 of meer in GaultMillau. De gastronomie is meer dan ooit een toeristische troef. De streekproducten en gerechten maken ook deel uit van de toeristische promotie in binnen- en buitenland. Het 'Flanders menu' van Matthieu Beudaert uit Kortrijk plaatst de West-Vlaamse topgastronomie opnieuw in de internationale belangstelling.

"Het trio van kunst, gastronomie en Vlaanderen als toeristische bestemming, naar aanleiding van de Jan Gossaert-tentoonstelling, bewijst dat synergie tussen de Vlaamse actoren mogelijk is, ook in het buitenland. De vertegenwoordiger van de Vlaamse regering, Flanders Investment & Trade en Toerisme Vlaanderen - samen gehuisvest in Flanders House in Londen - illustreren met dit gebeuren dat de ene troef de andere kan versterken. We zijn overtuigd dat we al deze troeven van Vlaanderen tot bij de Britse bezoeker kunnen brengen en hopen hem te overtuigen om op bezoek te komen in Vlaanderen", aldus Karel Ooms van Toerisme Vlaanderen in Londen.

West-Vlaamse gastronomie
Matthieu Beudaert van Table d'Amis in Kortrijk was in 2011 de hoogste nieuwkomer bij GaultMillau met een score van 15/20. Hij werd door de Knack-restaurantgids 2011 verkozen tot 'meest beloftvolle kok van het jaar'. De jonge chef is bovendien kunsthistoricus van opleiding en is daarom de geknipte kandidaat om het 'Flanders Menu' in The National Gallery samen te stellen. Dit menu bestaat uit eigentijdse versies van Vlaamse klassiekers als karnemelkstampers, verloren brood, hutsepot,... Hierbij maakt de chef gebruik van West-Vlaamse producten als grijze garnalen, mosterd van Wostyn, Petrus Oud Bruin bier,....

"Het is een hele eer om Vlaanderen culinair te vertegenwoordigen in Londen gedurende drie maanden. Nu dacht ik dat ik met de kunstwereld nog weinig ging te maken hebben na mijn carrièrewending anderhalf jaar geleden, een verkeerde inschatting. Via de schilder Jan Gossaert werk ik weer binnen de muren van een museum en dan nog wel in The National Gallery in Londen. We hebben een voorbeeld genomen aan Jan Gossaert die zo'n 500 jaar geleden een trip maakte naar Italië : wij hebben onze Vlaamse keuken hier en daar wat opgefrist met zuiderse invloeden. Wat we willen brengen is een levendig, dynamisch beeld van Vlaamse, klassieke streekgerechten, eigen aan 'ons', maar onderhuids altijd gelinkt aan diverse invloeden vanuit het Noorden en het Zuiden." aldus Matthieu Beudaert.

Ook voor Westtoer heeft het initiatief in Londen een bijzondere betekenis. Naast het Brugse Ommeland, Brugge, de Westhoek en de Kust telt ook de Leiestreek momenteel een hele reeks jonge, creatieve chefs. Stefaan Gheysen, Afgevaardigd Bestuurder Westtoer : "Dat een West-Vlaamse topchef het 'Flemish menu' mag samenstellen in het restaurant van The National Gallery in Londen, bewijst de uitstekende faam van onze gastronomie. Onze eigentijdse eetcultuur vormt een belangrijk onderdeel van de toeristische troeven in de regio's. Deze troef wordt ten zeerste geapprecieerd en zal in de toekomst nog meer uitgespeeld worden".