GroenLinks Krimpenerwaard

Aantasting van groen Haastrecht

Maandag 24 januari 2011, 15:09u -
Aantasting van groen Haastrecht

Het fraaie IJsseldorpje Haastrecht staat onder zware druk van een reeks van bouwplannen. Zo zal bij realisering van het plan Bos en Water (58 woningen) de vrije ligging van het bos van Bisdom van Vliet abrupt worden beëindigd. Door de bouw van extra woningen in het Plan Bergvliet, komen de achtertuinen van de woningen tot aan het bos. De rust en stilte die nu nog heerst op dit markante plekje verdwijnen dan voorgoed. Onbegrijpelijk, vinden de liefhebbers van het bos, dat zo'n historisch gebied door bouwactiviteiten schade lijdt. Datzelfde lot treffen diverse mooie plekjes aan de Hollandse IJssel. Zowel aan de Provincialeweg West als aan de Provincialeweg Oost worden er bouwkavels ontwikkeld. In plaats van te genieten van de rivier en de uiterwaarden, ontnemen straks diverse villa's het zicht op de landelijke omgeving van Haastrecht.

Bisdom van Vliet

Woonhuis uit 1877 van de familie Bisdom van Vliet. Het huis, met authentieke inrichting, is nu een museum.

Als laatste afstammeling besloot Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) de herinnering aan het drie eeuwen oude burgemeestersgeslacht Bisdom van Vliet levend te houden.
In haar testament liet zij vastleggen dat het huis (bouwjaar 1877) na haar overlijden een museum moest worden waar alles zou moeten blijven zoals het tijdens haar leven was.

Het 19e-eeuwse interieur, rijk aan o.a. porselein, zilver en schilderijen, ademt de smaak, stijl en leefwijze uit van deze patriciërsfamilie. In de meeste kamers ziet men originele vloerbedekking, plafonds en wandbekleding. In de achtertuin staat een rode beuk, die in 1692 is geplant toen Adriaan Bisdom zich in Haastrecht vestigde. Bij een bezoek aan het museum zult u merken dat de tijd hier stil is blijven staan.

Verder liet zij vastleggen:


* het op waardige wijze onderhouden van het graf van haarzelf en haar echtgenoot;


* het in goede en nette staat onderhouden van het door haar gestichte gebouw Concordia";


* het verlenen van bijdragen voor verpleging en hulp van en aan zieke en ongelukkige kinderen van protestantse ouders die zelf daartoe niet bij machte zijn en woonachtig zijn in de gemeente Haastrecht.