Calamiteitenfonds dekt kosten veilige terugkeer reizigers Egypte niet

24/02/2011 17:14

Omroep MAX

24 februari in MAX-consumentenprogramma Meldpunt!

Calamiteitenfonds dekt kosten veilige terugkeer reizigers Egypte niet

Uit onderzoek van het consumentenprogramma Meldpunt! blijkt dat touroperators reizigers naar Egypte verkeerd voorlichten over de repatriëring bij opnieuw oplaaiende onrusten. Verschillende touroperators geven aan dat het Calamiteitenfonds de kosten van repatriëring, een veilige terugkeer naar Nederland op dit moment dekt. Dit is niet het geval. Het Calamiteitenfonds is van mening dat er in Egypte onrusten te voorzien zijn en dekt de repatriëring niet meer.

Veel touroperators sturen weer vliegtuigen naar Egypte: Skytours, Nile Travel en Djoser vliegen weer op de Egyptische badplaatsen en enkelen vliegen zelfs weer naar Cairo. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies naar Egypte aangepast: het is opgesplitst in 2 adviezen. 'Categorie 4' geldt voor Cairo, Alexandrië en Suez: 'Niet-essentiële reizen worden ontraden'. Voor de Egyptische badplaatsen geldt categorie 2: 'Men dient waakzaam te zijn'. Het calamiteitenfonds baseert zich op de reisadviezen van het ministerie en geeft aan dat voor het hele land de term 'voorzienbare gebeurtenis' geldt. Niet alle touroperators lichten consumenten daarover goed voor, terwijl de reisorganisaties daar wel verantwoordelijkheid voor zijn.

In de uitzending van Meldpunt! op donderdag 24 februari is luchtvaartadvocaat Frans Vreede te gast in de uitzending. Met hem bespreken we of het standpunt van het Calamiteitenfonds terecht is, wat de verantwoordelijkheid van de touroperators is en wat hij reizigers naar Egypte nu adviseert.

Over Meldpunt!

Meldpunt! is het consumentenprogramma van MAX. Het programma komt sinds donderdag 21 oktober 2010 weer op voor consumenten die gedupeerd zijn door bedrijven, overheidsinstanties of andere instellingen. Meldpunt! zet alles op alles om de belangen van juist de vijftigplus consument te behartigen. In iedere uitzending staat één specifiek thema centraal. Ook dit seizoen wordt Meldpunt! gepresenteerd door Elles de Bruin.

MAX: Meldpunt!

Donderdag 24 februari januari, 19.25 uur, Nederland 2

www.meldpunt.tv





http://www.meldpunt.tv