Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

onderhoud aan woningen
24 februari 2011

---

De Wilt: Weg met achterstallig onderhoud aan woningen

24 februari 2011

Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Stedelijke Vernieuwing) wil dat woningcorporaties het noodzakelijke onderhoud blijven doen zolang bewoners in de huizen wonen.

Aanleiding voor zijn oproep is het zwartboek Achterstallig onderhoud van de SP Nieuw-West en de ruim honderdmeldingen van bewoners bij het meldpunt voor achterstallig onderhoud van de SP.

De woningen in de Dudok- en Voermanbuurt stonden op de nominatie om gesloopt te worden. Door het instorten van de woningmarkt zijn alle sloop- en nieuwbouwplannen vertraagd. Het is nu onduidelijk wat er met deze oude woningen gaat gebeuren. Bewoners klagen over de slechte staat van de woningen.

De woningcorporaties voeren alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud uit en vragen om een peildatum zodat zij bewoners met urgentie andere woonruimte kunnen bieden. Een dilemma. Het stadsdeel kan alleen een peildatum afgeven als de complexen daadwerkelijk gesloopt gaan worden. De Wilt: "Een peildatum biedt geen perspectief voor de bewoners. Het gaat om 800 gezinnen. Zelfs als je ze urgent maakt, duurt het een aantal jaren voordat ze allemaal een andere woning hebben. En met een peildatum voor sloop zijn woningcorporaties gevrijwaard van elk onderhoud".


---