Kellogg's verrijkt Corn Flakes met vitamine D

24/02/2011 16:36

Maas De Vries

Corn Flakes nu met vitamine D verkrijgbaar

Kellogg's verrijkt als aanvulling op voeding en tekort aan zonlicht

Den Bosch, 24 februari 2010. Kellogg's introduceert als eerste ontbijtgranenfabrikant cornflakes met vitamine D. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad gaven in 2008 aan dat veel Nederlanders een tekort aan vitamine D hebben. Dit als gevolg van te weinig zonlicht en eenzijdige eetpatronen. Vooral in de herfst- en wintermaanden zitten mensen veel binnen en maakt het lichaam minder vitamine D aan. Maar ook door het jaar heen doen grote groepen Nederlanders (zoals kinderen tot 4 jaar, personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur, senioren en zwangere vrouwen) er verstandig aan hun tekort aan vitamine D aan te vullen.

Goed voor de botten

Vitamine D is een van de weinige vitaminen die ons lichaam zelf aanmaakt. Het lichaam kan in de huid zelf vitamine D aanmaken onder invloed van UV-B in zonlicht. Daarom wordt het ook wel de

"vitamine van de zon" genoemd. Daarnaast komt deze vitamine van nature voor in bijv. vette vis en eidooiers. Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen. Hierdoor helpt deze vitamine bij de opbouw en het in standhouden van ons skelet en gebit.

Minder vitamine D door zonnebrandcrème

Tegenwoordig werken en leven veel meer mensen binnenshuis. Glas in huizen en auto's weerkaatst de UV-B straling die juist zorgt voor de omzetting van vitamine D door de huid. Ook wordt de huid steeds vaker met zonnebrandcrème of kleding bedekt. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die zon vermijden zelfs in de zomer kans lopen op een vitamine D tekort. Zo komt in Miami onverwacht veel gebrek aan vitamine D voor, ondanks het zonnige weer en gunstige breedtegraad. Het insmeren met een zonnebrandcrème, factor 8 zou de vitamine D productie met wel 97,5% doet afnemen.

Meer zon bij het ontbijt

Om vitamine D tekorten te helpen terugdringen introduceert Kellogg's een nieuwe versie van zijn bekendste product, Kellogg's Corn Flakes. De maïsvlokken worden nog steeds gemaakt op basis van het originele recept uit 1906 maar dan nu verrijkt met vitamine D. Eén portie voorziet consumenten in 25% van hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D.

Voor meer informatie over vitamine D:


- www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/nieuw-vitamine-d-advies.aspx


- www.nice-info.be/BENL/site/nutrinews-detail.aspx?vPK=951?=447


- www.kelloggs.nl/nl/gezondheid/beleid-en-voeding/kelloggs-ontbijtgranen-en-vitamine-d