Wageningen Universiteit en Researchcentrum 24 feb 2011
Nummer: R1

Kaarten maken in een oogopslag moeilijk te vatten informatie duidelijk. Nergens weten ze dat zo goed als bij de Environmental Sciences Group, de kaartenkampioenen van Wageningen UR (University & Research centre).

Veelomvattende informatie samenballen in een overzichtelijke kaart. Of het nou over de bodem gaat, de indeling van de ruimte, de effecten van klimaatverandering, vervuiling, ecologische netwerken, ontbossing, wandelroutes in Ghana of fietsbewegingen in ons eigen landje.

Geen onderzoek gaat de deur uit zonder een gedegen visuele vertaling in een kaart. De kaart als eindproduct en âzo lijkt het soms wel- doel op zich. Een staalkaart van die kaarten, en daarmee een dwarsdoorsnede van het groene onderzoek in Wageningen, is nu gebundeld in een atlas. De Atlas van Alterra, zou je hem kunnen noemen. Of de Atlas van ISRIC, om de twee grootste leveranciers maar bij naam te noemen. Kennis in Kaarten, heet het kloeke boek officieel. Een ode aan de kaart als voertuig van kennis. En een promotieproduct, natuurlijk.

Rust op de Ginkelse Heide
De kaart op deze pagina is er eentje van onderzoeker Martin Goossen van het Team Mens en Maatschappij van Alterra. Goossen is de man achter de website daarmoetikzijn.nl, waar iedereen zijn eigen persoonlijke vakantiekaart kan maken. Een aanrader! De kaart laat zien waar op de Nederlandse fietspaden het ât drukst is. Preciezer geformuleerd: de potentiële fietsdruk. Goossen: âDe kennis van het fietsgedrag in Nederland, gebaseerd op recreatieonderzoek dat we al jarenlang uitvoeren. âDe kaart is dus gebaseerd op vragen als hoe vaak fiets je, hoe lang en waar. Per postcodegebiedje en omgerekend naar het aantal inwoners levert dat bijgaande plaatje op met een uitsnede van het gebied rond Wageningen.

Duidelijk is te zien waar het in deze omgeving druk is: het Binnenveld, de Grebbeberg en de Heuvelrug. Rustzoekers kunnen beter de Ginkelse Hei op. Dat wisten we al. Maar nu wel wetenschappelijk aangetoond. | Roelof Kleis

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.