Wageningen Universiteit en Researchcentrum
24 feb 2011
Nummer: R3
Medicinale honing doodt bacteriën die betrokken zijn bij
wondinfecties, zoals de antibiotica-resistente MRSA. Dat blijkt uit
proeven van een Amsterdams-Wageningse onderzoeksgroep.
Dat honing wonden geneest door zijn antimicrobiële werking, is al
langer gekend. Dat je biologisch actieve moleculen kunt toevoegen aan
de honing om het genezingsproces te versnellen en wondinfecties
effectiever tegen te gaan, is echter een nieuw concept. B-factory, een
spin-off bedrijf van Plant Research International, onderdeel van
Wageningen UR, maakt sinds enkele jaren medische producten op basis van
honing. B-factory participeerde in een onderzoek van het Academisch
Medisch Centrum in Amsterdam en PRI om nog betere honingzalfjes te
maken.
Snelheid
De Amsterdamse microbioloog Paul Kwakman onderzocht de toevoeging van
bepaalde antimicrobiële peptiden aan honing. Dergelijke moleculen
hebben een functie in het afweersysteem van planten en dieren, doordat
ze bacteriën kunnen doden. Hij maakte een menselijk peptide na en
gebruikte daarnaast een ontworpen peptide. Vooral die laatste leidde in
de honing tot een snellere doding van bacteriën. 'Die snelheid is
belangrijk', zegt Kwakman. 'In een vochtige wond zou honing dusdanig
verdund kunnen raken dat ie niet meer effectief is. Daarom moet de zalf
snel zijn werk doen.'
Antibiotica-resistent
De medicinale honing werkt minder goed dan gangbare antibiotica, maar
werkt wel tegen antibiotica-resistente bacteriën zoals MRSA en ESBL E.
coli. 'Steeds meer bacteriën raken resistent tegen steeds meer
antibiotica', zegt Kwakman. 'Die toenemende resistentie is een grote
zorg. Honing zou in de toekomst een alternatief kunnen zijn voor
antibiotica voor behandeling van wonden.' Voorlopig kan B-factory de
verrijkte medicinale honing nog niet toepassen. Voor de toelating van
nieuwe medicijnen is veel aanvullend onderzoek nodig.
Nectar
De Wageningse onderzoeker Hans Helsper verkende een tweede route om
betere medicinale honing te maken. Hij liet een aan tabak verwante
plant een wondhelend peptide, humaan EGF, maken door het coderende
gen in de plant in te bouwen. Dat peptide kwam daardoor in de nectar
van de plant terecht. Bijen zetten deze nectar om in honing, met behoud
van humaan EGF. Helsper stelde vast dat het werkzame peptide in de
honing zat. 'Het principe werkt', zegt Helsper. De productie is echter
te laag voor een goedwerkende honingzalf. Bovendien zijn de
veiligheidsrisico's van dit gentechproduct nog niet onderzocht.
Helsper, Kwakman en B-factory publiceerden beide studies deze maand in
de vakbladen Plant Biology en het European Journal of Clinical
Microbiology & Infectious Diseases. | Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.