Rechtbank Breda


Schadevergoeding voor drugsverdachten na ernstige fout in politieonderzoek

Breda, 24 februari 2011 - De rechtbank heeft schadevergoedingen toegekend aan negen verdachten in een drugssmokkelzaak, die na een ernstige fout in het politieonderzoek vorig jaar moesten worden vrijgelaten. De schadevergoedingen, die variëren van ⬠2.220,-- tot ⬠35.945,--, zijn toegekend voor de periode die deze verdachten in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht.

Vorig jaar heeft de rechtbank Breda het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in een strafzaak waarin deze verdachten terechtstonden voor omvangrijke drugssmokkel naar Engeland (zie uitspraken 27 januari 2010). In deze zaak was naar het oordeel van de rechtbank sprake van een grove schending van de beginselen van behoorlijke procesorde, waardoor het recht van verdachten op een eerlijk proces ernstig was tekortgedaan. In het politieonderzoek was zodanig geknoeid met de verklaring van de hoofdverdachte, dat de rechtbank niet meer kon reconstrueren hoe het verhoor van deze verdachte precies was verlopen.

De rechtbank volgt de officier van justitie niet in zijn standpunt dat er bij de medeverdachten wel sprake was van een gegronde verdenking en er daarom geen recht zou zijn op een schadevergoeding. De âbekentenisâ van de hoofdverdachte was destijds volgens de rechtbank voor de gehele zaak zo essentieel, dat ook de andere verdachten vrijuit moesten gaan. De rechtbank is van oordeel dat in dit bijzondere geval nu dan ook bij het toekennen van schadevergoeding geen onderscheid moet worden gemaakt tussen de verdachten.

Als een strafzaak eindigt zonder oplegging van straf hebben verdachten volgens de strafwet onder bepaalde omstandigheden recht op een schadevergoeding voor de periode die ze in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht. Daarvoor gelden standaardbedragen per dag. De rechtbank heeft in deze zaak geen aanleiding gezien om â zoals door de raadslieden verzocht - een hogere vergoeding toe te kennen.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 24 februari 2011