Gemeente Haaksbergen


Seniorenvoorlichters

24-02-2011 Links zes van de negen seniorenvoorlichters, rechts wethouder Ten Voorde en begeleiders van gemeente en Iemenschoer

Afgelopen maanden hebben negen seniorenvoorlichters in totaal 123 huisbezoeken afgelegd bij Haaksbergse senioren. Tijdens die bezoeken werd informatie en advies gegeven over financien, mobiliteit, huisvesting en woningaanpassing, zorgvoorzieningen en welzijnsactiviteiten. Doel daarvan: het bevorderen van de zelfstandige leefwijze van senioren. Donderdag wordt het project met een afsluitende bijeenkomst voor de seniorenvoorlichters beëindigd.

Veel ouderen zijn niet of onvoldoende geïnformeerd over mogelijkheden die er zijn om het leven voor hen aantrekkelijker te maken. In het doolhof van regelingen en voorzieningen weten ze de juiste wegen niet te bewandelen. Soms is er ook sprake van drempelvrees om informatie in te winnen. Reden voor de gemeente om samen met `t Iemenschoer actief ouderen te bezoeken. Daarvoor zijn vrijwilligers - ook allen senior - opgeleid om op een laagdrempelige wijze bij de mensen thuis hulp aan te bieden. De seniorenvoorlichting vindt eens in de twee jaar plaats, nu al voor de zesde keer op rij.

In totaal zijn 123 adressen bezocht en hebben de seniorenvoorlichters met 163 personen van 65 jaar of ouder gesproken, zo is terug te lezen in de eindrapportage waarin de resultaten van het project vermeld zijn. Eén van de conclusies is dat ouderen de seniorenvoorlichting erg waarderen. De voorlichters nemen de tijd en door de huisbezoeken komt automatisch alles om zo aangenaam en zelfstandig mogelijk te blijven wonen aan de orde. Donderdag 17 februari 2011 werd het project afgesloten met een bijeenkomst voor de seniorenvoorlichters. Wethouder Samenleving Patrick ten Voorde sprak zijn dank en waardering uit voor de vrijwillige inzet van de voorlichters.