Gemeente Valkenburg aan de Geul

Nieuwe natuur met accenten cultuurhistorie in Terblijt

De behoefte aan uitbreiding van leefgebieden voor beschermde diersoorten en de vraag naar het herstel van de oude wandelweg tussen de Kleine heide en Bemelen zijn voor initiatiefnemers Martin Blom en Denis Frissen aanleiding geweest voor het opstellen van een projectplan voor de herinrichting van de Kleine heide.

In het najaar 2007 is in samenwerking met Gemeente Valkenburg aan de Geul, Waterschap Roer en Overmaas, Bosgroep Zuid Nederland en Advies, Beheer & Exploitatie M. Blom en omwonenden het project opgestart. Onder de missie van het project : âSamen werken aan een vitale keten van natuur, historie en cultuur waarbij herstel en uitbreiding van flora en fauna leidt tot een waardevol gebied voor bedreigde diersoorten, bewoners en bezoekersâ wordt door middel van gerichte samenwerking en lokale betrokkenheid een interessant project gerealiseerd. Â

geelbuik

Door de samenwerkende partijen wordt gestreefd naar het meer toegankelijk maken van het gebied voor bewoners en bezoekers. De eeuwenoude verbindingsweg tussen Bemelen en Terblijt wordt opnieuw als voetpad heringericht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de voormalige voetbalclub Terblijtse Boys; het oude voetbalterrein wordt weer herkenbaar in het gebied. Een ondergrondse mergelgroeve wordt heropend en zal ingericht gaan worden als winterverblijfplaats voor bedreigde vleermuizen zoals Franjestaart en Grootoorvleermuizen. Verder worden er voortplantingspoelen en karrensporen aangelegd ter bescherming van de zeer bedreigde Geelbuikvuurpad en Vroedmeesterpad, twee soorten amfibieën die uniek zijn voor het Zuid Limburgse Heuvelland.

grootoorvleermuis Het voormalige dagkampeerterrein wordt omgevormd tot een kalkgrasland met een poel, zodat bedreigde flora en fauna hier een nieuwe kans krijgen. Op termijn zal dit terrein samen gaan met de aangrenzende voormalige mergelgroeve. Het gebied wordt vrij toegankelijk op de herstelde wegen en paden. Picknickbanken worden opnieuw geplaatst en informatieborden accentueren straks de kwaliteiten van de Kleine heide. Met de inrichting komt een stuk nostalgie van Terblijt en het Zuid Limburgse Heuvelland weer tot leven.

Voor het beheer van de terreinen is Stichting de Heerlijkheid Mergelland opgericht. Deze gaat samen met vrijwilligers en professionals het beheer uitvoeren. Voor de inrichting van het gebied is subsidie verkregen van de provincie Limburg en de Europese Unie. Daarnaast stelt de gemeente Valkenburg aan de Geul, het Waterschap Roer en Overmaas en de Stichting de Heerlijkheid Mergelland middelen ter beschikking.

Â

Â