Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Houden van beren vak apart

24 feb 2011

In de Verklaring van Noordwijk is vastgelegd dat er naar gestreefd wordt om voor 2015 op een verantwoorde wijze te stoppen met castreren in Nederland. Om te komen tot een door de markt gedragen oplossing voor het stoppen met castreren van beerbiggen is er onder andere een vijfjarig project gestart. Dit onderzoek wordt gefinancierd door EL&I en het PVV en omvat vijf themaâs: fokkerij, bedrijfsvoering, risicomanagement (detectie), consumentenacceptatie en ketenoptimalisatie.

Binnen het thema bedrijfsvoering bekijken we hoe we via managementmaatregelen en voeding:

1) ongewenst gedrag bij beren, zoals springgedrag en agressief gedrag, kunnen verminderen;

2) berengeur kunnen verminderen;

3) de technische resultaten, inclusief slachtkwaliteit, kunnen optimaliseren.

In 2010 is onderzocht wat de effecten zijn op gedrag van beren, technische resultaten en berengeur van: 1) gelijktijdige voeren via een lange trog versus volgtijdige voedering via een droogvoerbak; 2) het bij elkaar houden van volledige tomen versus het mengen van beren uit verschillende tomen; 3) voeren van een aflevervoer, gericht op minder berengeur, vergeleken met het voeren van een standaard eindvoer. De resultaten van dit onderzoek worden in de eerste helft van 2011 gepubliceerd. In mei van dit jaar start een proef om na te gaan of ongewenst gedrag bij beren verminderd kan worden door gebruik te maken van ander licht.

Een ander onderdeel binnen het thema bedrijfsvoering was een bijeenkomst met varkenshouders die sinds korte of langere tijd beren houden en met twee experts die veel op bedrijven met beren komen. De opgetekende ervaringen van de varkenshouders en experts zijn vertaald naar tips en aanbevelingen voor varkenshouders die beren houden of gaan houden en zijn gepubliceerd in een flyer.

De ervaringen met het houden van beren zijn wisselend. Sommige varkenshouders gaven aan veel ongewenst gedrag te zien bij de beren. Andere varkenshouders zagen vrijwel geen ongewenst gedrag bij de beren. De ervaringen en aanbevelingen in de flyer zijn afkomstig van varkenshouders en zijn niet gebaseerd op resultaten uit onderzoek. Het toepassen van de genoemde aanbevelingen wil niet zeggen dat er geen problemen op zullen treden bij het houden van beren. Ze leveren echter wel een bijdrage aan een succesvolle overschakeling van borgen op beren.

Klik hier om de flyer te downloaden.

Zie het origineel
Contact
Carola van der Peet - Schwering
Tel. 0320 - 293 506