Gemeente Aalten


Handhaving fietsparkeerbeleid

Vanaf 1 maart start de gemeente Aalten met handhavend optreden naar aanleiding van het fietsparkeerbeleid. Op een aantal plaatsen in de gemeente komt verscherpt toezicht op het stallen van fietsen (hotspots). Hiervoor is de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 5:12) aangepast. Fietsen die bij controle verkeerd gestald staan, weesfietsen en fietswrakken worden verwijderd.

Wanneer wordt een fiets verwijderd?

Fout gestald
Op een aantal plaatsen in de gemeente Aalten (hotspots) worden fietsen geregistreerd en verwijderd. Door middel van een waarschuwing wordt u op de hoogte gesteld dat uw fiets binnen 24 uur verwijderd kan worden. Foutgestalde fietsen zijn fietsen die niet in de rekken staan, in een looproute staan, enzovoorts.
Verkeerd gestalde fietsen die niet in het rek passen (bijv. mountainbikes met dikke banden,scooters en bromfietsen) worden ook verwijderd, tenzij uit de wijze waarop zij gestald zijn duidelijk de intentie blijkt om goed te staan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van het voertuig aan de zijkant van de rekken.

Weesfiets
Weesfietsen zijn fietsen die al lange tijd in de stalling staan en kennelijk zijn achter gelaten. Ze houden onnodig stallingruimte bezet. Deze fietsen worden gemerkt en na 4 weken verwijderd.

Fietswrak
Een fiets in de openbare ruimte wordt aangemerkt als wrak indien die verkeert in onvoldoende staat en die niet meer rendabel in rijtechnisch voldoende staat is te brengen. Het blijft uiteraard mogelijk dat er mensen zijn die nog wel gebruik maken van hun fietswrak. Daarom is er voor gekozen om de fiets te markeren en de eigenaar op de hoogte te stellen dat de fiets wordt aangemerkt als wrak. Als de fiets na 2 weken nog steeds wordt aangetroffen dan wordt hij verwijderd.

Bij de volgende hotspots worden fietsen verwijderd:
* Station Aalten

* Hema Aalten

* Omgeving Rabobank en bibliotheek Dinxperlo
* Bushalte Groene Kruis Dinxperlo

Treft u uw fiets niet meer aan? Doe dan het volgende:

o Is uw fiets gestolen?
Doe dan aangifte hiervan bij de politie, telefoonnummer (0900) 88 44 (lokaal tarief)

o Is uw fiets verwijderd?

Waar is uw fiets opgeslagen?
U kunt uw fiets ophalen op een afgesproken locatie. Via onderstaande telefoonnummers kunt u inlichtingen krijgen over de opslagplaats van uw fiets.
Telefoonnummer: (0314) 36 69 91
Buiten kantooruren: (06) 46 31 09 71

Verwijderkosten en betaling
De kosten voor het overbrengen en bewaren van uw fiets zijn EUR15,-

U krijgt uw fiets mee als u

* Uw geldige legitimatiebewijs toont. U kunt ook iemand schriftelijk machtigen. Geef diegene ook (een kopie van) uw legitimatiebewijs mee.

* Een passende fietssleutel overlegt.

* Ter plekke betaald heeft (PIN of contant).
* Mocht er sprake zijn van een gestolen fiets dan moet u over een bewijs van aangifte beschikken; in dit geval worden geen administratiekosten in rekening gebracht.

In het besluit dat u na betaling krijgt, staat wat u moet doen als u bezwaar wilt maken tegen het verwijderen van uw fiets.

De tijdelijke opslag en het vervolg

* Weesfietsen en verkeerd geparkeerde fietsen worden gedurende een periode van drie maanden bewaard. Na afloop worden deze fietsen opgeknapt en verkocht.

* Fietswrakken worden twee weken bewaard en daarna worden onderdelen hergebruikt of de fiets wordt als oud ijzer afgevoerd.