Gemeente Winterswijk

februari Structuurvisie Kom en meerjarige Aanvullende Uitkering op agenda raad

Structuurvisie Kom en meerjarige Aanvullende Uitkering op agenda raad

Op donderdag 24 februari vergadert de gemeenteraad onder andere over de vaststelling van de Structuurvisie Kom Winterswijk en de aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering. Beide stukken staan als akkoordstuk op de agenda. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De vergaderingen zijn openbaar. U kunt de vergadering ook live volgen via internet.

Structuurvisie

Op 25 februari 2010 heeft de raad ingestemd met het concept visiedocument voor de kom van Winterswijk. Bij deze conceptvisie zat geen uitvoeringsparagraaf die op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening deel moet uitmaken van de structuurvisie. Aan de structuurvisie Kom Winterswijk 2010-2020 is de uitvoeringsparagraaf toegevoegd. Hierin zijn alle projecten uit de visie opgenomen. In de uitvoeringsparagraaf staat hoe, wanneer en door wie de projecten worden gerealiseerd. Ook staat hierin welke projecten investeringsprojecten zijn en welke verdienprojecten. Ook staat beschreven of de kosten bij anderen verhaald kunnen worden. Ieder jaar wordt een Meerjaren Investeringsprogramma Ruimtelijke Projecten (MIR) opgesteld waarin de projecten verder worden uitgewerkt. De MIR voor 2011 wordt bij de begrotingsbehandeling aangeboden aan de raad. Het college vraagt de raad de structuurvisie Kom Winterswijk 2010-2020 vast te stellen.

Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering

De gemeente heeft een structureel tekort op het inkomensdeel van het budget krachtens de Wet werk en bijstand. Iedere gemeente in Nederland ontvangt van het Rijk geld om bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Het Rijk stelt deze bedragen van te voren vast en het kan dus zijn dat een gemeente te weinig krijgt om de bijstandsuitkeringen voor levensonderhoud te betalen. Een gemeente moet dan in principe uit eigen middelen het ontbrekende geld bijpassen. Als het deel dat de gemeente zelf moet bijpassen meer dan 10% van het budget bedraagt dat eerder is toegekend, dan kan de gemeente een beroep doen op een incidentele aanvullende uitkering. Voorwaarde is wel dat de gemeente er alles aan heeft gedaan om mensen zo snel mogelijk aan werk te helpen en dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie op de plaatselijke arbeidsmarkt. Over 2008 en 2009 heeft de gemeente al een incidentele aanvullende uitkering (IAU) aangevraagd en ontvangen. Ook voor 2010 wordt een IAU aangevraagd. Na 3 jaar kan echter geen beroep meer gedaan worden op de IAU, maar moet een meerjarige Aanvullende uitrekking (MAU) worden aangevraagd. Deze aanvraag moet voor 31 maart worden gedaan. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de aanvraag over de jaren 2011/ t/m 2013.