Universiteit Leiden

Het onzichtbare zichtbaar maken. Biografie over Hilda Verwey-Jonker

Uitvinder was ze, van nieuwe woorden als armoedegrens en allochtonen. Hilda Verwey-Jonker, pionier, vrouw in mannenwerelden. Als eerste vrouw sloop de sociologe de SER binnen en oefende achter de schermen maximaal invloed uit. Margit van der Steen hoopt 24 februari te promoveren op haar biografie âDrift en Koers. De levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004)'.
Margit van der Steen

Margit van der Steen

Ontmoet hebben ze elkaar nooit, de biografe en de vrouw wier leven ze op papier heeft gezet. Margit van der Steen las de overlijdensadvertentie van Verwey-Jonker en besloot: 'Deze vrouw verdient een biografie en die ga ik schrijven.' Op basis van de thematische autobiografie van Verwey-Jonker en 2: meter persoonlijk archief schatte zij haar klus in: âeen nette biografie van 250 paginaâsâ. Maar toen begon het pas: interviews, tapes, beeldmateriaal, 70 meter archief en 15 jaar notulen van de Sociaal Economische Raad (SER). Uiteindelijk maken ruim 600 toegankelijke paginaâs het rijke maar relatief onzichtbare leven van Hilda Verwey-Jonker zichtbaar.

Liefde in Leiden

Niet dat Verwey-Jonker zelf zo toegankelijk was over haar privéleven. âEen intellectuele vrindschapâ gaf ze afgemeten te verstaan aan een hengelende journalist over haar partner die ze in Leiden ontmoette tijdens een jaartje rechtenstudie. Intellectuele uitdaging was wat haar boeide. In de Leidse studentenclubs kon ze haar geest scherpen met discussie over het socialisme. Haar politieke interesse was wakker gekust en ze viel in de vooroorlogse Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) op door haar scherpe analyses.

Socioloog in de politiek

De tweede studiekeuze was raak. Sociologie in Amsterdam was haar op het lijf geschreven en ze was de eerste afgestudeerde sociologe ooit. Als getrouwde vrouw met kinderen wijdde ze zich in haar nieuwe woonplaats Eindhoven aan de lokale politiek. Over de verborgen armoede in die stad schreef ze in de oorlog haar proefschrift, waarop ze in 1945 cum laude promoveerde. Alleen was onderzoek doen aan een universiteit niet de bedoeling voor vrouwen. Net zo min als een carrière in de landelijke politiek, ook al had ze zelf de PvdA helpen oprichten. Ze verlegde haar koers buiten Nederland, naar de vluchtelingenorganisatie van de VN. Haar veelzijdigheid zou haar geen windeieren leggen.

Socialist adviseert katholiek

Als voorzitter van de Vereniging voor Vrouwenbelangen werkte ze samen met de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé aan de opheffing van discriminerende wetgeving voor gehuwde vrouwen. De katholieke Klompé vroeg aan het socialistische kroonlid van de SER om rapporten te schrijven met haar kennis van migranten en vluchtelingen, omdat de regering beleid wilde maken. De SER adviseert de regering in de beste traditie van het polderen in Nederland.

Uitvinder van allochtonen

In 1971 publiceerde Verwey-Jonker het rapport âAllochtonen in Nederlandâ. Daarin had ze het begrip allochtonen in de Nederlandse taal geïntroduceerd als mensen die buiten Nederland waren geboren. Allochtonen stonden oorspronkelijk voor mensen van buiten het katholieke Brabant, voornamelijk protestanten. De protestante Verwey-Jonker was zelf in Eindhoven een allochtoon. In het partijblad van de PvdA was ze alert op de immigratie van moslims en de acceptatie door de autochtone bevolking. Ruim 8 jaar voor Bolkenstein en 17 jaar voor Paul Scheffer met het âHet multiculterele dramaâ.

⬠100.000 voor 3 : jaar onderzoek

De externe promovenda Van der Steen heeft haar eigen onderzoek mogelijk gemaakt met financiering uit private bronnen. Ze zwaait haar promotor prof.dr. Henk te Velde alle lof toe voor de uitstekende begeleiding: âcreatief en zorgvuldigâ.

Margit van der Steen
Drift en koers. De levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) Gebonden, 608 pagina's
Prijs: ⬠49,95
ISBN: 978 90 351 3379 2