Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering 24 februari 2011

Op donderdag 24 februari vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 19:30 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt.Â

Â

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Een kwartier voor de vergadering kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergadering en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Â

Agenda 24 februari, 19:30 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 13 december 2010 (H)

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 13 december 2010 vast te stellen.


4. Controleprotocol 2010

De financiële administratie van de gemeente wordt elk jaar gecontroleerd door de accountant. Het controleprotocol is de opdracht die de raad aan de accountant verstrekt om de controle uit te voeren. Het college heeft het controleprotocol voor het afgelopen jaar 2010 voorbereid en stelt de raad nu voor dit protocol vast te stellen.


5. Regionale woonvisie Midden-Limburg Oost

De woonvisie geeft de woningbehoefte aan voor de periode 2010-2014 in de regio Midden-Limburg Oost. De regio bestaat uit de gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen, Maasgouw en Leudal. Per gemeente is uitgezocht hoeveel van welke soort woningen nodig is. De provincie gebruikt de woonvisie als basis voor de goedkeuring van gemeentelijke woningbouwplannen. De gemeenten gebruiken de visie als basis voor hun woningbouwplannen en bestemmingsplannen. Omdat de woonvisie op deze manier wordt gebruikt dient de gemeenteraad de woonvisie vast te stellen. Het college heeft daarover een voorstel voorbereid en vraagt de raad nu de regionale woonvisie Midden-Limburg Oost vast te stellen.


6. Bestemmingsplan Kerkweg te Maria Hoop

Op 10 juni 2010 heeft de raad het bestemmingsplan Kerkweg te Maria Hoop vastgesteld. De provincie heeft het bestemmingsplan echter niet goedgekeurd en daarom is het plan niet geldig. De provincie en de gemeente hebben samen overleg gehad en een oplossing bedacht. De raad moet daarover echter besluit nemen. Het college heeft daarom een nieuw voorstel voorbereid en vraagt de raad nu het bestemmingsplan Kerkweg te Maria Hoop vast te stellen met inbegrip van de bedachte oplossing.


7. Gemeentelijke archeologische waardenkaart c.a.

Bouwwerkzaamheden verstoren de bodem. In de bodem kan zich archeologisch erfgoed bevinden. Om vast te stellen op welke locaties in de gemeente mogelijk archeologisch erfgoed in de bodem zit, heeft het college een archeologische verwachtingskaart laten maken. Op basis van deze kaart wordt bij het maken van bestemmingsplannen en uitvoeren van bouwwerkzaamheden bepaald of er eerst archeologisch onderzoek nodig is. Ook heeft het college bekeken aan welke eisen dat archeologisch onderzoek zou moeten voldoen. Het college vraagt de raad nu de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart en de onderzoeksgrenzen voor archeologie vast te stellen.


8. Eindrapport Rekenkameronderzoek Quickscan Bouw- en Woningtoezicht

De Rekenkamercommissie Echt-Susteren heeft onderzoek gedaan naar het Bouw- en Woningtoezicht in de gemeente. Op basis van de conclusies van dat onderzoek heeft de rekenkamercommissie ook aanbevelingen ter verbetering van het bouw- en woningtoezicht opgesteld. Het college heeft het onderzoek bekeken en actiepunten opgesteld. Het college stelt de raad nu voor kennis te nemen van het onderzoek en vraagt de raad uitvoering te mogen gaan geven aan de actiepunten.

Â

Â


9. Waterplan en oplegnotitie GRP 2007 â 2011

De gemeente wil, in samenwerking met Waterschap Roer en Overmaas en het waterschapsbedrijf Limburg, een plan maken voor het water in het hele grondgebied van Echt-Susteren. Dat zogenoemde waterplan gaat over hoe de gemeente en haar partners wateroverlast gaan bestrijden en voorkomen en hoe zij de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater gaan waarborgen. Een en ander moet ook worden opgenomen in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). Het college heeft het waterplan en een oplegnotitie voor het GRP voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


10. Aanmerken van vastgestelde subsidieverordeningen als bestendige uitvoeringspraktijk en daarmee als toetsingskader en grondslag voor subsidieverlening

De accountant gaat de gemeentelijke financiële administratie van 2010 controleren. Hij kijkt daarbij eerst of de gemeente haar uitgaven op basis van geldige regels heeft gedaan (rechtmatigheid). De gemeenteraad heeft in 2008 een algemene subsidie verordening en de daarbij behorende deelverordeningen vastgesteld. Deze verordeningen zijn pas geldig als ze officieel zijn gepubliceerd. De verordeningen zijn echter niet gepubliceerd en dus officieel niet geldig. De subsidies die op basis van deze verordeningen zijn verstrekt zullen in de ogen van de accountant dus niet rechtmatig zijn.

De werkwijze van de gemeente bij het beoordelen van subsidieaanvragen en het verlenen van subsidies is wel verlopen volgens deze verordeningen. Omdat dat zo is, mag de gemeente deze werkwijze achteraf aanmerken als bestendige uitvoeringspraktijk en is er daarmee wel een geldige basis voor de verstrekte subsidies. Het college vraagt de raad nu de vastgestelde subsidieverordeningen met terugwerkende kracht aan te merken als bestendige uitvoeringspraktijk.


11. Systeemkeuze inzameling huisvuil (rest en gft) en kunststof verpakkingen 2012

Het college heeft onderzocht hoe de inzameling van restafval en groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de toekomst het beste kan plaatsvinden. De commissieleden hebben in eerdere vergaderingen al aangegeven wat zij belangrijk vinden bij de keuze voor een nieuw afvalinzamelingsysteem. Het college heeft de keuze voorbereid en stelt de raad nu voor een nieuw afvalinzamelingsysteem te kiezen. Het college stelt de raad ook voor de inzameling van het afval onder te brengen bij de Reinigingsdienst Maasland.


12. Jaarplanning 2011

Het college maakt voor elk jaar een planning, waarin het aangeeft wanneer het welke onderwerpen aan de raad ter besluitvorming voor wil leggen. Het college vraagt de raad nu deze planning voor het jaar 2011 vast te stellen.


13. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


14. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Stukken ter inzage

De stukken liggen tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. Op verzoek is er de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.