Trefwoorden: alvleesklierkanker, risicofactoren, voeding, leefstijl
Promotie mw.ir. Mirjam.M. Heinen
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt. Co-promotor: dr. B.A.J.
Verhage.
Titel: "Lifestyle factors and risk of pancreatic cancer"
Donderdag 24 februari 2011, 14.00 uur
Overlevingskansen voor alvleesklierkanker behoren tot de slechtste van
alle vormen van kanker. Preventie zou daarom een belangrijke invloed
kunnen hebben op de sterftecijfers. Resultaten op basis van de
Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker, dat in 1986 van start
ging onder ruim 120.000 mensen, laten zien dat overmatig alcoholgebruik
en roken het risico op alvleesklierkanker vergroot, terwijl het stoppen
met roken het risico verlaagt. Onderzoekspersonen die in het verleden
hebben gesport, hadden een verlaagd risico op alvleesklierkanker in
vergelijking met onderzoekspersonen die nooit hebben gesport. Er bleek
geen verband te bestaan met de andere onderzochte voedingsfactoren,
waaronder glykemische index, energierestrictie, de inname van vlees,
fruit, groente, en vitamines.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University