Ingezonden persbericht


Persbericht

Dinsdag 22 februari 2011

D66: Waar blijft de Randstadprovincie?

D66 Den Haag roept het college op om zijn steun uit te spreken voor een Randstadprovincie en het kabinet aan te sporen hier eindelijk vaart mee te laten maken. Het kabinet heeft beloofd om het provinciaal bestuur in de Randstad op te schalen, maar heeft tot nu toe helaas geen concrete plannen gepresenteerd. De sociaal-liberalen constateren dat VVD en CDA nu niet durven te kiezen voor een structurele hervorming van het middenbestuur. Sterker nog, zij dreigen nu een extra bestuurslaag te maken. Daarom voert D66 de druk op. D66-Kamerlid Schouw: 'Het kabinet Rutte-Verhagen geeft hoog op over zijn eigen daadkracht. Bij het maken van een Randstadprovincie heb ik daar helaas nog niets van gezien. Ik ben dan ook blij met het pleidooi van D66 Den Haag om dit kabinet aan te sporen hun eigen regeerakkoord uit te voeren.'

Meer kansen voor de Randstad

De sociaal-liberalen zien in de hervorming van het middenbestuur kansen voor alle gemeenten in de Randstad. Uit verschillende onderzoeken - zoals die van de OESO en de commissie-Kok - blijkt dat de huidige bestuurlijke inrichting de economische ontwikkeling van de regio belemmert. Eén Randstadprovincie is dan ook goed voor de concurrentiepositie van de hele regio. Ook zorgt dit plan voor beter bestuur op terreinen als het openbaar vervoer, de kantorenmarkt en de luchtkwaliteit. D66-fractievoorzitter Rachid Guernaoui: 'Een Randstadprovincie zorgt voor een effectiever en efficiënter bestuur. Dat betekent minder overleg, snellere besluiten en meer economische groei. Daar profiteert de hele regio van - dus ook de inwoners van Den Haag.' D66 Den Haag is enthousiast over de sterkere samenwe rking met Rotterdam in de vorm van een metropoolregio. Dit initiatief biedt echter geen oplossing voor de problemen met de inrichting van het middenbestuur in de Randstad.

Geldbesparing

De Volkskrant berichtte vorige week over het gebrekkig functioneren van veel provincies. Een hervorming van het provinciaal bestuur in de Randstad vergroot de effectiviteit en transparantie van de besluitvorming. Bovendien kan een andere bestuurlijke indeling een besparing van ongeveer ¤1,5 miljard per jaar - oftewel bijna ¤ 100 per Nederlander - opleveren, dankzij ij een efficiënter bestuur en omdat minder ambtenaren en politici nodig zijn.



Ingezonden persbericht