Ingezonden persbericht
Nationaal Historisch Museum en Surinaams Museum werken samen
Historische fotocollectie van Suriname op Flickr
Het Surinaams Museum in Paramaribo heeft de grootste fotocollectie in Suriname. De tienduizend foto's uit de negentiende en twintigste eeuw zijn nog nauwelijks digitaal ontsloten. Het Nationaal Historisch Museum zal in samenwerking met het Surinaams Museum tweeduizend foto's digitaliseren en via het internet ontsluiten.
Suriname en Nederland hebben een rijke gezamenlijke geschiedenis, die tot de dag van vandaag doorloopt. Het Nationaal Historisch Museum wil de gemeenschappelijke verhalen uit het gedeelde verleden verder laten leven door de foto's te publiceren op de populaire fotografiewebsite Flickr. Het Surinaams Museum kan zijn unieke fotocollectie hiermee onder de aandacht brengen van een groot publiek. In een later stadium streven het Surinaams Museum en het Nationaal Historisch Museum ernaar een boek uit te geven met een selectie van de beste foto´s.
Er staan al ruim zevenhonderd foto's op de speciale pagina op Flickr.
Kijk op www.flickr.com/photos/stichtingsurinaamsmuseum
Grote hoeveelheid beelden met weinig middelen
Dankzij de digitalisering van de foto's kan het Surinaams Museum met weinig middelen een grote hoeveel beelden ontsluiten die anders verborgen blijven in het depot. Het Nationaal Historisch Museum stelt een semiprofessionele fotocamera en twee laptops ter beschikking, waarmee de medewerkers van het Surinaams Museum op hoge resolutie afbeeldingen maken zonder de kwetsbare foto's uit hun albums te verwijderen.
Ontsluiting via fotografiewebsite Flickr
De digitale beelden worden vervolgens gepubliceerd op het internet. Flickr is een interactieve website voor het delen van foto´s en is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire site voor fotografie. Op deze simpele en goedkope manier wordt de collectie toegankelijk voor alle wetenschappers, scholieren, documentairemakers, tentoonstellingmakers en particulieren met belangstelling voor Suriname. Zij kunnen de individuele foto's op hun waarde schatten zonder dat ze daarvoor moeten afreizen naar het depot in Suriname. Op alle foto's rust auteursrecht. Wie een afbeelding wil gebruiken, kan terecht bij het Surinaams Museum.
Crowdsourcing: medewerking van het publiek
Bij de collectie ontbreekt soms informatie over afgebeelde personen of locaties. De fotopagina op Flickr bereikt een breed publiek dat de ontbrekende informatie kan aanvullen. Deze crowdsourcing helpt het Surinaams Museum (en alle geïnteresseerden) de collectie te verrijken. Het Nationaal Historisch Museum zal deze methode ook toepassen in andere delen van de wereld waar Nederlandse geschiedenis in nog onbekende fotocollecties besloten ligt.
Actieve deelname van het publiek is een van de pijlers van het Nationaal Historisch Museum, die in vrijwel alle projecten een rol speelt. Bezoekers kunnen de foto's van het Surinaams Museum op Flickr van informatie voorzien en reageren op de commentaren van andere bezoekers. Dat kan vervolgens nieuwe verhalen en inzichten over de gemeenschappelijke geschiedenis van Suriname en Nederland opleveren. Ook zelf foto's toevoegen in een aparte sectie is mogelijk.
Surinaams Museum
Het Surinaams Museum in Fort Zeelandia in Paramaribo heeft diverse permanente cultureel-historische collecties, die een beeld bieden van de rijke geschiedenis van het fort en van Suriname. De tijdelijke tentoonstellingen lopen uiteen van moderne kunst tot de cultuur van de verschillende bevolkingsgroepen. In zijn zestigjarige bestaan heeft het Surinaams Museum bijzondere collecties weten aan te leggen, zoals de uitgebreide fotocollectie van ruim tienduizend afbeeldingen. De museumbibliotheek bezit de grootste collectie antiquarische werken en Surinamica binnen Suriname.
Nationaal Historisch Museum
Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals tijdens de Maand van de Geschiedenis en Plaatsen in Nederland. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.
--
Noot voor de redactie (