Gemeente Sittard-Geleen
Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen en ZO Wonen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst TASs
Sittard-Geleen, 21 februari 2011 - Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen en ZO Wonen hebben vandaag de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van de wijken Thienbunder, Achtbunder, Sanderbout en de voormalige Slachthuislocatie, kortweg aangeduid met TASs. Een bewonersafvaardiging heeft de overeenkomst mede-ondertekend. Het college heeft de raad voorgesteld de overeenkomst in april te bekrachtigen. Met de ondertekening dragen de partijen uit dat zij gaan samenwerken aan de wijkontwikkeling TASs. Daarmee investeren zij substantieel in mensen, de renovatie van woningen, vervangende nieuwbouw, sociale en maatschappelijke voorzieningen en de openbare ruimte .
De ambitie is opgesteld vanuit de gedachte de sterke kwaliteiten in TASs te behouden en de zwakke punten aan te pakken. De wijkverbetering van de woonbuurten Thienbunder en Sanderbout dragen bij aan de regionale opgave om de woningvoorraad te herstructureren en het aantal woningen te verminderen gelet op de bevolkingskrimp.
Intentieovereenkomst
Na de ondertekening van de intentieovereenkomst op 16 juli 2009 hebben de samenwerkende partijen met alle betrokkenen in het gebied het plan verder uitgewerkt. Uitgangspunt daarbij vormden de ambities zoals vastgelegd in het document 'Sittard-Zuid in de lift'. Van belang is de inbreng van de bewoners zoals vastgelegd in het bewonersplan van 2010. Daarnaast zijn door ZO Wonen onderzoeken gedaan naar de technische staat van de woningen en de woonwensen van de bewoners.
Sociale ambities
In het sociale programma is beschreven hoe de sociale ambitie te realiseren. Samen met bewoners en maatschappelijke organisaties is gewerkt aan het opstellen van het uitvoeringsplan met concrete activiteiten en projecten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het inrichten van een wijktuin, de organisatie van wijkevenementen, het ondersteunen van verenigingen, muziek voor jongeren, digitaliseringscursussen, kunstprojecten, een gezamenlijk huiskamerproject, beheer en toezicht openbare van de openbare ruimte.
Ruimtelijke ambities
In het ruimtelijk programma worden in totaal 415 woningen gesloopt, verspreid over de gehele buurt. Hiervoor in de plaats zullen circa 130 nieuwe huurwoningen en 110 koopwoningen worden gebouwd. 40 oude mijnwerkerswoningen worden grondig gerenoveerd en omgebouwd naar levensloopbestendige woningen. Extra aandacht gaat uit naar het opnieuw inrichten van de openbare ruimte waar met name woningen worden gesloopt en niet meer wordt teruggebouwd.
Samenwerkingsovereenkomst
Partijen zetten bij de herontwikkeling in op de 'high five elementen' zoals die door de Provincie Limburg zijn beschreven in het kader van de Limburgse wijkenaanpak. Het gaat daarbij om sociale en maatschappelijke voorzieningen, wonen, veiligheid, participatie, duurzaamheid en identiteit TASs.
Vertrouwen
De betrokken partijen hebben uitgesproken vertrouwen te hebben in de haalbaarheid van de plannen. TASs is de eerste wijk die in het kader van de Limburgse wijkenaanpak steun krijgt van de Provincie Limburg. De Limburgse wijkenaanpak richt zich op die plekken waar de leefbaarheid van wijken in Limburg onder druk staat. De wijkenaanpak sluit aan bij de belangrijke fysieke en sociale opgaven waar de partijen, betrokken bij TASs, voor staan. Ook het Rijk draagt bij aan dit project. In 2009 heeft al een toekenning van 2 miljoen euro plaatsgevonden door het ministerie van VROM voor de verbetering van de leefbaarheid in de wijken Thienbunder, Achtbunder en Sanderbout. Deze bijdrage is tot stand gekomen binnen de regeling voor 40+ wijken in Nederland .
---
Gemeente Sittard-Geleen