Politie Noord- en Oost Gelderland
|NO-Gelderland - Politie in actie tegen babbeltrucs | |
Bijna driehonderd keer per jaar zijn inwoners van Noord- en Oost-Gelderland het slachtoffer van een babbeltruc. De dieven weten met een smoesje het huis binnen te komen en een handlanger steelt ondertussen waardevolle spullen. Begin februari hield de Gelderse politie een oplichtersduo aan, maar de politie vraagt inwoners om ook zelf alert te blijven. Met een preventieve actie willen wijkagenten voornamelijk ouderen extra alert maken. Zij zijn vaak het doelwit van oplichters.
Dieven doen zich bijvoorbeeld voor als monteur van een gaslek of komen de riolering controleren. Maar het kunnen ook kinderen zijn die het toilet willen gebruiken. Terwijl het slachtoffer hiermee bezig is, glipt iemand anders het huis binnen om geld, sieraden of bankpasjes te stelen.
Ouderen
Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken. De dief geeft zich dan uit als een medewerker thuiszorg, monteur, reparateur of iemand die helpt met de belastingformulieren invullen. Wat ook voorkomt is dat de verdachte doet alsof hij/zij een bankmedewerker is met een nieuw bankpasje voor de betreffende bewoner. Slachtoffers geven dan hun bankpasje en soms zelfs hun pincode mee.
Wijkagenten in actie
Enkele wijkagenten in het korps Noord- en Oost-Gelderland gaan de komende weken op pad om ouderen te waarschuwen. Met een speciale flyer willen zij ouderen tips geven hoe zij babbeltrucs kunnen voorkomen.
Tips
De politie vraagt mensen om zelf alert te zijn en niet zomaar een onbekende binnen te laten: 'Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur, terwijl u haalt wat u wilt. Bij meteropnemers, controleurs en onbekende medewerkers thuiszorg kunt u de legitimatie vragen. Bekijk deze goed en bel eventueel het bedrijf om te controleren of het klopt. Sluit dan wel eerst de deur. Bent u toch slachtoffer geworden van een oplichter? Onthoud goed hoe de dader eruit zag en geef dit meteen door aan de politie. Wilt u meer informatie, neem dan contact op via 0900-8844.' Ook een kierstandhouder of een spion in de deur helpen mensen om te zien wie er aanbelt.
Onderzoek
De politie zet zich in om oplichters tegen te gaan. Zo zijn begin februari in Gelderland twee verdachten aangehouden die in Apeldoorn en Arnhem mensen met de 'babbeltruc' opgelicht hadden. De twee werden ervan verdacht de afgelopen maanden meerdere ouderen aan de deur te hebben opgelicht. Zij belden bij bejaarde slachtoffers aan, meestal voorafgegaan door een telefonische aankondiging. De verdachten deden zich voor als een medewerker van de bank of de politie en maakten de slachtoffers wijs dat de pinpas met pincode om veiligheidsredenen moest worden afgestaan. Vervolgens werd er met deze pinpas voor duizenden euro's in diverse winkels aankopen gedaan.
EINDE BERICHT