Gemeente Zwolle

Gemeente steunt initiatief voor buurtenergiebedrijf

De gemeente Zwolle wil het oprichten van twee buurtenergiebedrijven in de stad stimuleren en faciliteren. Zij gaat daarom op zoek naar sleutelfiguren die samen met andere partijen een dergelijk initiatief van de grond kunnen krijgen. Een buurtenergiebedrijf is een strategie om mensen en hun geld bij elkaar te brengen om gezamenlijk duurzame energie op te wekken en op deze wijze gezamenlijk op de energie te besparen.

Buurtenergiebedrijven dragen bij aan de gemeentelijke ambities voor duurzaamheid, namelijk het benutten van lokale duurzame energiebronnen, het economisch aantrekkelijk maken van duurzaamheid en het vergroten van de sociale betrokkenheid door collectiviteit en samenwerking. Door twee initiatieven te ondersteunen hoopt de gemeente Zwolle dat andere buurten enthousiast worden en het voorbeeld volgen.

"Bewoners en kleine bedrijven hebben te weinig geld om zelf te investeren in een windmolen of grotere oppervlaktes zonnepanelen. Door de krachten te bundelen lukt dat vaak wel", legt wethouder Dannenberg uit. "Een buurtenergiebedrijf is voor 100 procent in handen van de bewoners en staat voor 100 procent in dienst van de gemeenschap. Als gemeente willen we geĂŻnteresseerde bewoners en/of buurten helpen om zich te organiseren om met buurtenergie aan de slag te gaan".

Met dit voorstel volgt de gemeente Zwolle de gemeenten Amersfoort en Castricum waar al buurtenergiebedrijven zijn. In het project wordt samengewerkt met Natuur en Milieu Overijssel (NMO) en de Provincie Overijssel. Voor het realiseren van twee buurtenergiebedrijven trekt de gemeente EUR21.100,- uit. Dit bedrag wordt grotendeels gebruikt voor inhuren van deskundigen die de initiatieven stimuleren en faciliteren.

Onderdeel van het project is het delen van ervaringen en het vergroten en vastleggen van kennis. Hiermee zal het inhuren van externe deskundigen in de toekomst niet meer nodig zijn waardoor de kosten voor nieuwe buurtenergiebedrijven veel lager komen te liggen.