Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaanderen naar Raad van State tegen 13 nieuwe radio's van de Franse Gemeenschap in Brussel

klok 22 februari 2011

De Vlaamse Regering start een procedure tegen 13 besluiten van de Franse Gemeenschap die eind vorig jaar in het staatsblad verschenen. In die besluiten bepaalde de Franse Gemeenschap voor 13 frequenties in Brussel nieuwe uitzendkarakteristieken. Normaal kan zoiets enkel na een overlegprocedure met de Vlaamse Gemeenschap. Uit een vraag om uitleg van Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) aan minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) blijkt dat er geen overleg is geweest. Meer nog: de Vlaamse Gemeenschap werd niet eens op de hoogte gebracht.

Volgens de berekeningen van ingenieurs zullen de nieuwe uitzendkarakteristieken voor nog meer storingen in het Vlaamse radiolandschap zorgen.

Wilfried Vandaele: "Iedereen die soms in Brussel met de auto rijdt, weet hoe moeilijk het hier is om zonder storing naar Vlaamse radiokanalen te luisteren. Het zendcomfort van de Vlaamse radio's is in de buurt van de taalgrens vaak heel slecht. Storingen van over de taalgrens drukken onze radio's weg. Als je spreekt met mensen uit de sector, zeggen die dat de FM-band in Brussel al overvol zit. Elke radio erbij of kleine verandering aan de karakteristieken zal nieuwe storingen veroorzaken. Zeker als dat voor 13 frequenties tegelijk gebeurt. Volgens het antwoord op mijn vraag spreekt men van sterke tot zeer sterke storingen, zelfs tot in Antwerpen. Daarom is het niet meer dan logisch dat Vlaanderen hiertegen naar de Raad van State stapt."

De opeenvolgende ministers van Media zoeken al bijna 20 jaar naar een oplossing voor de etherchaos. Alleen blijkt het zeer moeilijk onderhandelen met de Franse Gemeenschap. De situatie is enkele jaren geleden licht verbeterd toen op initiatief van toenmalig mediaminister Bourgeois het BIPT kon optreden tegen niet erkende radio's. Maar het probleem blijft groot. Er zijn nog steeds de wel erkende Franstalige radio's die steevast met een te hoog vermogen uitzenden. De Franstalige mediawaakhond CSA treedt hier haast nooit op.

Vandaele: "Het eenzijdig wijzigen van 13 frequenties is nu slechts een nieuwe stap in deze saga. Het houdt nooit op. Ik heb minister Lieten gevraagd om het gesprek met de Franse Gemeenschap aan te gaan en te proberen tot oplossingen te komen." Auteur(s): Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be